Forskare om Trumps handelskrig: Fed borde vägra spela med

USA:s president Donald Trumps handelskrig med Kina underminerar förtroendet hos företagen och konsumenterna och försämrar de ekonomiska utsikterna. Denna "tillverkade katastrof in spe" innebär ett dilemma för Federal Reserve: "bör de mildra skadan genom att erbjuda motverkande stimulanser, eller vägra att spela med?" Det frågar sig William Dudley, tidigare Fed-chef i New York och nu forskare vid Princetonuniversitetet, i en opinionsartikel för Bloomberg News.
Forskare om Trumps handelskrig: Fed borde vägra spela med - donald-trump-700_binary_6968807.png

”Om det slutliga målet är en hälsosam ekonomi bör Fed allvarligt överväga det senare alternativet”, skriver han.

William Dudley skriver att om Trumps handelskrig med Kina skadar de ekonomiska utsikterna så bör Fed, enligt vanliga handlingsregler, svara med att anpassa penningpolitiken efter de försämrade utsikterna.

”Men vad händer om Feds ackommodering uppmuntrar presidenten att eskalera handelskriget ytterligare, och riskera en recession? Centralbankens åtgärder för att mildra nedgången kanske inte bara blir ineffektiva. De kan till och med förvärra läget”, skriver han.

Enligt William Dudley antydde Fed-chefen Jerome Powell att han är medveten om problemet i samband med Jackson Hole-konferensen förra helgen när han noterade att penningpolitiken inte kan erbjuda en regelbok för internationell handel.

”Jag ser det som en dold referens till handelskriget, och en varning om att Feds verktyg inte är väl lämpade för att mildra skadeverkningarna”, skriver han.

William Dudley tycker dock att Fed kan gå längre än så.

”Ledamöterna kan uttala explicit att centralbanken inte kommer att baila ut en administration som fortsätter att göra dåliga val i handelspolitiken, vilket skulle göra det övertydligt klart att Trump kommer att äga konsekvenserna av sina åtgärder”, skriver han.

Enligt William Dudley skulle en sådan hårdare linje gynna Fed och ekonomin på tre sätt; det skulle avskräcka från en ytterligare eskalering av handelskriget genom att öka kostnaderna för Trump-administrationen, det skulle förtydliga Feds oberoende genom att den distanserar sig från administrationens politik, och det skulle spara välbehövlig ammunition genom att tillåta Fed att undvika ytterligare räntesänkningar i ett läge när räntan redan är mycket låg i historisk jämförelse.

Dudley tillägger att han förstår Fed-ledamöternas önskan om att vara opolitiska. ”Men Trumps ideliga attacker mot Powell och mot institutionen har gjort läget ohållbart”.

”Centralbanksledamöterna står inför ett val: ge Trump-administrationen utrymme att fortsätta på den katastrofala vägen mot eskalering av handelskriget, eller att sända en klar signal om att om administrationen gör det så kommer presidenten, inte Fed, bära riskerna – inklusive risken att förlora nästa val”, skriver han.

William Dudley hävdar också att det finns argument för att valet också faller inom Feds intressesfär.

”Trots allt, Trumps återval utgör enligt min mening ett hot mot den amerikanska och den globala ekonomin, mot Feds oberoende och möjlighet att uppnå sina sysselsättnings- och inflationsmål”, skriver han.

”Om målet för penningpolitiken är att uppnå bästa möjliga ekonomiska utfall på lång sikt, då bör Fed-ledamöterna överväga hur deras beslut kommer att påverka det politiska resultatet 2020”, avslutar Dudley.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.