Forskning: Kallpratet avgörande för jobbintervjun

Trodde du att småpratet i början av jobbintervjun var helt oskyldigt? Tänk om. Forskning visar att småpratet påverkar chefernas intryck av hur du klarar dig på intervjun.

Anställningsintervjuer börjar ofta med lite kallprat som inte verkar ha något med jobbet att göra. Gick det bra att hitta hit? Har du varit här förut?

Ofta känns småpratet som en uppvärmning och har till synes ingen relevans för den fortsatta, mer strukturerade intervjun.

Men en undersökning av tre amerikanska forskare tyder på att kallpratet både kan vara relevant och påverka hur din prestation betygsätts av cheferna. I Harvard Business Review har forskarna berättat om studien.

De genomförde och filmade 163 intervjuer med jobbsugna studenter. Efter två eller tre minuters inledande kallprat fick intervjuarna snabbt notera sitt första intryck av varje kandidat. Sedan betygsatte intervjuarna varje svar som kandidaterna gav under den strukturerade intervjun.

En grupp experter fick också se de filmade intervjuerna, utan det inledande småpratet, och betygsätta kandidaternas svar.

Resultatet visade att det fanns skillnader i hur intervjuarna och experterna betygsatte svaren, vilket tyder på att de första intrycken från småpratet påverkade intervjuarna, särskilt tidigt under intervjun.

Forskarna fann också att småpratet verkade kunna ge intervjuarna kortfattade, men relevanta insikter om kandidatens förmåga att sköta jobbet.

Slutsatsen blev att jobbsökare måste vara på tårna under hela mötet, även under det inledande kallpratet, för att visa sig kompetenta och sociala.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets