Försöker att laga förlusthålen
Nätmäklarna hör till dem som drabbats hårdast av det senaste årets dåliga börshumör. Det rör sig om en nisch som endast har några få år på nacken och som ännu inte etablerat en uthållig lönsamhet. Branschen expanderade snabbt under IT-haussen, som gick hand i hand med det växande intresset för aktiesparande. Alla prognoser pekade brant upp i skyn och branschen överetablerades.
Men när börsen vände i mars i fjol fick nätmäklarna ta mycket stryk och Klondyke-stämningen är som bortblåst. Tillväxten bromsades upp och nätmäklarna har tvingats börja tänka på lönsamheten för att överleva. Det betyder sammanslagningar i denna volymkänsliga bransch. Avanzas ledning gjorde tidigare i år bedömningen att antalet europeiska nätmäklare kommer att minska från 200 till 50 inom något år.
Färre nätmäklare
Utvecklingen i Sverige visar vägen. Två fusionsvågor på mindre än ett år har reducerat antalet renodlade nätmäklare från sju till tre, vilket verkar vara en rimligare struktur med tanke på marknadens storlek. Kvar är nu HQ.se Aktiespar/Avanza, som byter namn till Avanza, Teletrade/Nordnet, som ska heta Nordnet, samt amerikanskägda E-trade. Därtill kommer bankernas nättjänster.
Problemet för nätmäklarna är – liksom för flera av de traditionella mäklarfirmorna – att det i första hand är privatkunderna som drar öronen åt sig i ett börsfall. Eftersom nätmäklarna nästan enbart lever på transaktionsavgifter från privatkunder så är volymkänsligheten stor. Exempelvis har HQ.se Aktiespar registrerat en halvering av det genomsnittliga antalet affärer under första halvåret i år, från två till en affär per kund och månad.
Ökade förluster
Halvårsrapporterna från de börsnoterade HQ.se Aktiespar och Teletrade visar på kraftigt ökade förluster, även om resultaten delvis också påverkas av strukturförändringar. HQ.se har till exempel delat ut fondverksamheten (HQ.se Fonder) till aktiägarna, vilket förrycker alla jämförelser.
I både HQ.se och Teletrade ligger de redovisade förlusterna runt 30 miljoner kronor före skatt för perioden. Det ger litet relief åt de pågående fusionerna med Avanza respektive Nordnet. Det är affärer som kommer att dra strukturkostnader under kvartal tre, men som under fjärde kvartalet ska ge resultat när det gäller lönsamheten, enligt respektive företagsledning. Ledningen för Teletrade anser sig ha bevisat, genom köpet av Aktiedirekt i fjol, att nätmäkleri är ett område där ett samgående för att öka volymen kan ge stora kostnadsfördelar.
Nyligen aviserade Teletrade/ Nordnet dessutom att bolaget ökar takten och tar till både kostnadsnedskärningar och prishöjningar för att säkerställa lönsamheten. Även Avanza har aviserat att courtaget ska höjas.
Genom åtgärderna ska internethandeln med nuvarande volymer därmed gå med vinst före goodwillavskrivningar och skatt under fjärde kvartalet innevarande år, har ledningen i Teletrade ställt i utsikt. Målet är att minska kostnaderna med 35 procent och öka intäkterna med lägst 30 procent.
Någon draghjälp från marknaden syns dessvärre inte till. Tvärtom var juli en riktigt dålig månad på börsen, liksom augusti. Det betyder att även tredje kvartalet ser ut att bli ett förlorat kvartal för branschen.
Kämpar i motvind
Det är för övrigt inte enbart mäklarna som kämpar i motvind. Det gör snart sagt alla som är beroende av aktiviteten på aktiemarknaden. Ett udda exempel är den danska finansrådgivaren/fondförvaltaren Capinordic, som sekundärnoterats på Stockholmsbörsen sedan i somras. Helt överraskande redovisade detta bolag en större förlust för första halvåret sedan försäljningen, och därmed provisionsintjäningen, inom rådgivningsverksamheten rasat på den vikande svenska sparmarknaden. Uppenbarligen hade ledningen hoppats att marknaden skulle vända och var sen med att dra i bromsen.
Förlust kvartal två
Men inte heller bolag som uteslutande är inriktade mot institutionerna är opåverkade av den svaga aktiviteten på marknaden. Det gäller till exempel Neonet, som inte är en mäklare utan ställer ett eget internationellt handelsnätverk till förfogande för institutionella investerare och mäklarhus. För närvarande täcker nätverket in 50 procent av världens samlade börsvärde, målet är 80 procent inom ett par år.
Inte ens med sin professionella kundkrets kunde Neonet undvika förlust andra kvartalet, men tack vare en hygglig inledning på året redovisas ändå vinst för första halvåret.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.