Första, andra tredje…
I slutet av maj håller både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk sina stora internationella kvalitetsauktioner.
Sammanlagt kommer konst och antikviteter för 165 miljoner kronor att byta ägare under en vecka. Priserna på konst har stigit kraftigt under flera år. En förklaring är att investerarna haft gott om pengar att placera under högkonjunkturen.
En annan förklaring till de stigande priserna är att de stora konstauktionerna numera bevakas av investerare från hela världen via internet, vilket gör att konkurrensen ökar.
Konstexperten Anna-Karin Pusic på Bukowskis är nöjd med de föremål som lämnats in för försäljning vid kvalitetsauktionen sista veckan i maj.
– Det är ett fint utbud som borde locka många konstsamlare, konstaterar hon.
En av de tavlor som Anna-Karin Pusic väljer att lyfta fram är Carl Larssons “En solstråle” från 1893.
– Det är en väldigt härlig målning som föreställer hans dotter Susanne sittande vid spinnrocken, berättar hon.
Solstrålen som aldrig tidigare varit ute till försäljning kommer att få ett utropspris på mellan tre och fyra miljoner kronor. Tavlan har redan väckt intresse på de visningar som varit runt om i Sverige
– Konst från den här perioden, slutet av 1800-talet, är väldigt efterfrågad av många konstinvesterare just nu, berättar Anna-Karin Pusic.
Även Stockholms Auktionsverk har fått in en Carl Larsson för försäljning. Verket som konstnären själv kallade “Esbjörn som bonddräng” förväntas locka många budgivare.
– Carl Larsson väcker alltid stort intresse. Det finns bland annat en stor amerikansk målgrupp för hans målningar, och det handlar inte bara om amerikaner med svenska anor, berättar Stockholms Auktionsverks vd Niclas Forsman.
Utropspriset för Esbjörn kommer att ligga mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.
En annan godbit vid Bukowskis vårauktion är en tavla med franskinspirerat motiv målad av Nils Kreuger 1886.
– Det är en klassiskt intressant målning och de franska motiven är populära, säger Anna-Karin Pusic.
I årets utbud på Bukowskis märks även en tidig Bruno Liljefors, en pannå med två samramade målningar. Tavlan, eller tavlorna, föreställer en räv med byte och några fåglar.
– En trend just nu är att många vill ha friluftsinspirerade motiv, berättar Anna-Karin Pusic.
Utropspriset för Bruno Liljefors tavla kommer att ligga mellan 800 000 och 1 000 000 kronor.
Det är inte bara tavlor som går under klubban. Såväl Bukowskis som Stockholms Auktionsverk kommer under vårens auktioner att sälja byråar tillverkade av den kända svenska konsthantverkaren Georg Haupt som var verksam i Stockholm på 1700-talet. En signerad Hauptbyrå såldes 1989 på Bukowski för 12 miljoner kronor.
– Den byrå som kommer att säljas i vår är märkt på stenskivan. Det är ju roligt att genom påskriften veta att den verkligen är utförd av ebenisten själv, men en signatur behöver i sig inte innebära högre kvalitet, eftersom möbler som beställdes till exempel av någon kunglighet ofta inte signerades. Det behövdes inte, berättar Niclas Forsman.
Utropspriserna för byråarna kommer att ligga mellan 2,5 och 4 miljoner kronor.
En annan konstnär vars verk återfinns vid båda auktionerna är skulptören Carl Milles. I Bukowskis utbud ingår Milles-skulpturerna “Europa och tjuren” samt “Solglitter”.
Den sistnämnda, som föreställer en najad ridande på en delfin, var en av Carl Milles egna favoriter och den anses vara den mest fartfyllda skulpturen.
Stockholms Auktionsverk kommer att auktionera ut bronsskulpturen Serpentindanserskan.
– Skulpturer har blivit allt populärare bland konstsamlare de senaste åren, säger Niclas Forsman.
Det sammanlagda utropsvärdet vid Stockholms Auktionsverk kommer uppskattningsvis att ligga någonstans mellan 60 och 75 miljoner. Bukowskis räknar med att hamna runt 90 miljoner. Enligt siffror hämtade ur en rapport utgiven av organisationen European Fine Art Foundation uppgick den sammanlagda konsthandeln i världen under 2006 till drygt 400 miljarder kronor. Motsvarande siffra 2002 var drygt 200 miljarder kronor
Hur mycket auktionerna vid Bulowskis och Stockholms Auktionsverk kommer att bidra med till i årets siffror återstår att se.
Margareta Levander
________________________________________________________
Dyrbara konstnärer
Georg Haupt, född 1741 i Stockholm, död 1784. Svensk konsthantverkare och en av de mest berömda formgivarna av gustavianska möbler.
Carl Larsson, född 1853 i Gamla stan i Stockholm, död 1919. Svensk konstnär som är mest känd för sina akvareller av idylliskt familjeliv.
Carl Milles, född 1875 i Lagga Socken utanför Uppsala, död 1955. Internationellt känd skulptör, var under många år bosatt i USA och Italien. Han tillbringade somrarna på Millesgården på Lidingö, numera museum.
Nils Kreuger, född 1858 i Kalmar, död 1930. Konstnär som tillbringade mycket tid Frankrike, vilket också syns i många av hans tavlor.
Bruno Liljefors, född 1860 i Uppsala, död 1939. Konstnär som är mest känd för sina tavlor med natur- och djurmotiv.
Auktionerna
Stockholms Auktionsverk:
Stora Kvalitén 28-29 maj.
Bukowskis:
Internationella vårauktionen 27-30 maj.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.