Fortsatt fall väntas på börsen efter blodröd dag på Wall Street

Stockholmsbörsen går mot ännu en dag av fallande aktiemarknad på onsdagen, efter att nattens Asienhandel varit negativ sedan Wall Street fortsatt handlas ned på tisdagen. Oron för coronaviruset har eldats på betänkligt och volatiliteten har stigit kraftigt.

Vix-indexet, som mäter svängkraften för den amerikanska börsen och därmed tjänar som en indikator på stämningsläget, låg på den högsta nivån sedan julhelgsfrossan 2018 vid tisdagens Wall Street-stängning (27,9). Årets initiala uppgångar har nu utplånats både i USA och Europa.

Faktumet att coronaviruset har spridit sig långt utanför Kina och att nu inte bara leverantörskedjor i världens största fabriksnation hotas har satt tydliga spår i de globala börsmarknaderna.

Med en halvtimme kvar till öppning låg IG Markets förhandelstermin på minus 0,8 procent för Stockholmsbörsens storbolagsindex. För Frankfurtbörsen och Londonbörsen stod terminerna ytterligare något lägre, efter att japanska Nikkei och Hongkongs Hang Seng handlats ned med runt 1 procent under morgonen.

Japanske premiärministern Shinzo Abe har uppmanat evenemang ställs in eller skalas ned under kommande två veckor för att undvika att coronaviruset sprids, vilket tagits som en indikation för att sommarens OS är i farozonen.

På hemmaplan var SAS enda storbolag att rapportera innan klockringningen. Förlusten var högre än väntat och omsättningen lägre än väntat jämfört med Infronts estimat.

Även i SAS rapport var coronaviruset en av tilldragelserna. Utbrottet tillför ytterligare oro och kan påverka negativt enligt vd Rickard Gustafson. Intäktsbortfallet från SAS inställda flygningar till Kina, som förlängts till utgången av mars, beräknas landa på 200 miljoner kronor. Prognoserna upprepades dock om en ebit-marginal på 3-5 procent ex eo-poster för det brutna räkenskapsåret 2019/2020, med förbehåll för coronaviruset.

Övrigt i rapportväg har bryggeriet Kopparbergs redovisade ett nästan halverat resultat efter skatt men något högre nettoomsättning för fjärde kvartalet. Rörelseresultatet blev 38,6 miljoner (39,2). En utdelning om 6:50 kronor per aktie föreslås (6:10).

Medicinteknikbolaget Bonesupport redovisade minskat rörelseresultat för fjärde kvartalet. Omsättningen var dock nästan dubblad.

Oljebolaget Africa Oil redovisade breda förluster (-146 miljoner netto mot fjolårets -18,2) för det fjärde kvartalet efter en nedskrivning av värdet på kenyanska tillgångar. Samtidigt gavs prognosen (“average daily working interest”) att de nyligen förvärvade tillgångarna utanför Nigerias kust ska generera till i genomsnitt 30.000-33.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Sektorkollegan Shamaran spår att bruttoproduktionen vid Atrush-fältet i Kurdistan, som Shamaran har en andel om 27,6 procent av, kommer att uppgå till 44.000-50.000 fat per dag 2020. Mittpunkten i prognosintervallet motsvarar en ökning med 45 procent från det faktiska produktionsutfallet under 2019, skriver bolaget.

Banken Berenberg har återupptagit bevakning av flera nordiska verkstadsbolag efter de senaste dagarnas kurssättning. Sandvik, Atlas Copco och SKF ges köprekommendationer medan rådet behåll ges för Assa Abloy.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här