Fortsatt uppåtrekyl för oljepriset

Oljepriserna återhämtade sig rejält under onsdagen i en rekyl från de senaste rasen och prisuppgången fortsätter under torsdagen. Uppgångarna har kommit trots en hel del oljeprisnegativa nyheter.

”Givet att oljepriserna inte längre reagerade på dessa nyheter genom att sjunka till nya bottennivåer, täckköptes tveklöst blankade positioner, vilket också underlättades av en återhämtning i den ryska rubeln. Vi är ändå skeptiska till om det innebär att vi sett slutet på nedgången i oljepriserna.” Det skriver Commerzbank i en kommentar på torsdagen.

Under gårdagen visade USA:s officiella statistik att råoljelagren minskade med 0,8 miljoner fat förra veckan. Samtidigt steg bensinlagren med 5,3 miljoner fat och lagren av destillerad olja minskade med 0,2 miljoner fat.

Statistiken visade också att USA:s råoljeproduktion fortsatte att öka till 9,14 miljoner fat om dagen under förra veckan, vilket är den högsta nivån sedan statistiken började föras för över 30 år sedan.

Vidare meddelades att den kurdiska regionen i Irak planerar att exportera 800.000 fat per dag via oljeledning till Turkiet nästa år, vilket skulle fördubbla den nuvarande exportvolymen.

Saudiarabiens oljeminister Ali al Naimi uppgav på torsdagen att det är svårt för Saudiarabien och oljekartellen OPEC att minska produktionen. Åtgärder från OPEC kunde ha lett till minskad marknadsandel för oljekartellen.

Vidare uppgav han att det är svårt att kontrollera oljepriserna samt att den ökade globala produktionen kommer från producenter i övriga världen och inte från OPEC. OPEC-länderna försökte samarbeta med länder utanför kartellen men dessa försök misslyckades, enligt al Naimi.

Oljeministern för Förenade Arabemiraten sade under torsdagen att oljeprisnedgången inte kommer att vara länge och att oljemarknaden kommer att återgå till balans.

I eftermiddag väntas USA-statistik över nya arbetssökande, konsumentförtroende, preliminärt inköpschefsindex för tjänster, ledande indikatorer samt Philly Fed-index.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco