Förvaltare: Allt är inte guld – vi ser inget köpläge i Storskogen

Allt som glimmar är inte guld. Att H&M-familjen dessutom sålt av aktier talar för att investerare inte bör investera i Storskogen, anser Kavaljers fondförvaltare.
Fondförvaltaren Peter Lindvall har minskat i Latour
Fondförvaltaren Peter Lindvall har minskat i Latour.

Under inledningen av hösten har det varit ett stort fokus på serieförvärvare och deras värdering på Stockholmsbörsen, konstaterar Kavaljers fondförvaltare Peter Lindvall och Håkan Telander i en fondrapport för september.

Affärsvärlden har skrivit en hel del om dessa förvärvande bolag den senaste tiden.

”Afv vacklar om serieförvärvarna. Å ena sidan är aktierna snordyra samtidigt som det nog tas stora risker på många håll. Å andra sidan vet vi att de bästa bolagen byggs av entreprenörer med stor framtidstro”, skrev till exempel chefredaktör Peter Benson i den här krönikan som publicerades den 22 september.

Afv har också gjort en podd om serieförvärvarna. Den hittar du genom att klicka här.

Addnode: Adderar tillväxt genom förvärv

VÄLJER BORT STORSKOGEN

Kavaljer-förvaltarna Peter Lindvall och Håkan Telander tar som sagt också upp serieförvärvare i septemberraporten. De tror att den stora IPO:n av Storskogen ”bidragit starkt” till det ökade fokuset på förvärvande bolag

Duon nämner i september-rapporten att den nynoterade Storskogen hart samma värdering som ”de högt värderade kvalitetsförvärvarna Lifco och Indutrade” trots att bolaget har en kortare historik.

”Storskogens höga förvärvstakt i vitt olika branscher ökar risker som kan innebära framtida bakslag. Allt är inte guld som glimmar. Att tidigare ägare bland annat H&M-familjens Ramsbury samt en del insiders passar på att sälja i samband med noteringen talar inte för köp”, skriver de vidare. 

Storskogen går alltså bort i deras fond med inriktning på investmentbolag. Deras största innehav av serieförvärvarna är istället Xano.

Här hittar du Affärsvärldens långa reportage om Spiltan Aktiefond Investmentbolag som satsat en hel del pengar i serieförvärvare.