Förvaltare: Risk att centralbankerna sänker för tidigt

Länsförsäkringar Lång Räntefonds förvaltare, Stefan Andersson, skriver i en kommentar att efter kraftigt fallande räntor under 2023 har dessa tagit fart igen under det nya året.
Förvaltare: Risk att centralbankerna sänker för tidigt - WEB_INRIKES
Riksbanken låter räntan ligga. Foto: Tim Aro / TT

Förvaltaren menar att centralbankerna tvingats signalera något mindre duvaktigt gällande räntesänkningar på grund av stark makrodata och högre än förväntat pristryck.

”Räntemarknaden är extremt värderad ur ett historiskt perspektiv trots att man i nuläget förväntar sig något mindre räntesänkningar än vad man gjorde vid årsskiftet. De långsiktiga positionerna för stigande räntor finns kvar i fonderna och avkastningen i fonderna under årets inledning är därför mycket bra relativt index”, skriver förvaltaren.

Gällande utsikterna för 2024 är förväntansbilden att marknaden kommer att tvingas prisa in färre räntesänkningar då inflationsproblemen kvarstår. Marknaden uppges ha ett extremt kortsiktigt fokus på kommande inflationssiffror och analysen kring ledande indikatorer hamnar i bakgrunden.

Däremot har förväntansbilden förändrats en del då man inte förväntar sig en tillbakagång till nollränta utan istället förväntar sig en ränta kring 2-2,5 procent.

”Risken på kort sikt är att centralbankerna kommer att sänka räntorna för tidigt vilket kan komma att få stora effekter på långa räntor. Om man väger samman det centralbankerna säger och data kring ekonomi så har det blivit svårare att följa centralbankernas tankegångar. Fonderna är positionerade för stigande svenska räntor.”

Under mars steg fonden med 0,71 procent och från årsskiftet till sista mars har fonden stigit med 0,01 procent.

De största innehaven i fonden var obligationer från Kommuninvest I Sverige, Stadshypotek och Kingdom of Sweden.

Fondens kassa uppgår till 1,4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco