Förvaltaren: Budet på OEM är alldeles för lågt

Riskkapitalbolaget EQT lägger bud på teknikhandelskoncernen OEM International på 110 kronor per aktie kontant. Det är en rabatt på 12% jämfört med gårdagens stängningskurs. "Alldeles för lågt", säger Danske Banks förvaltare Joel Backesten till Affärsvärlden. Aktien faller på beskedet, men handlas över budkursen.
Förvaltaren: Budet på OEM är alldeles för lågt - Kopia av Kopia av Dubbel

Teknikhandelskoncernen OEM International backar 5% till 119 kronor per aktie på Stockholmsbörsen under tisdagsmorgonen. Det är klart över EQT:s budkurs på 110 kronor per aktie.

“Det där var det man minst förväntade sig”, säger Danske Banks förvaltare Joel Backesten till Affärsvärlden.

Han tycker att budet på 110 kronor per aktie är alldeles för lågt. Budet motsvarar en negativ budpremie på 12,3% jämfört med gårdagens stängningskurs och värderar OEM International till 15,25 miljarder kronor.

KVAR PÅ BÖRSEN

De nuvarande huvudägarna,  Orvaus, Siv Franzén, Agne Svenberg och investmentbolaget Traction, som äger 72,5% av rösterna och 25,7% av kapitalet har åtagit sig att acceptera budet, oavsett om ett högre konkurrerande bud skulle offentliggöras.

Samtidigt blir det tydligt att OEM kommer finnas kvar på börsen. Traction skriver i ett separat pressmeddelande att de, efter fullföljt erbjudande, har en ambition att äga cirka 1,8 miljoner B-aktier i OEM.

“Jag säljer absolut inte. Att EQT kommer in skapar en annan osäkerhet men det skapar även en möjlighet att OEM ska börja använda sin balansräkning och förvärva”, säger Joel Backesten. I hans fond Sverige Småbolag Class SA är OEM inte ett av de största innehaven men ändock 2,71% av portföljen.

MÖJLIGGÖR AGGRESSIVARE FÖRVÄRVSAGENDA

OEM handlas till en stor rabatt jämfört mot andra teknikhandlare. Joel Backesten har i en tidigare intervju med Affärsvärlden förklarat det med att OEM är mycket mer defensiva i sin förvärvsagenda jämfört med till exempel Lagerkranz och Addtech. Det tror han det blir ändring på nu med EQT som ny huvudägare.

”I så fall har du ett bolag med den bästa organiska tillväxten jämfört med de andra teknik- och industrihandlarna som dessutom blir mer förvärvsaggressiva. Det gäller det bara att man inte springer för fort och köper fel grejer. Men det ska bli väldigt intressant att se hur mycket de kan rampa upp det”, säger Joel Backesten.

På plats 3 i ägarlistan återfinns Lannebo med 3,76% av rösterna och 10,7% av kapitalet. Kapitalförvaltaren vill inte säga till Affärsvärlden hur de ställer sig till budet. Inte heller Nordea fonder som är fjärde största ägare vill ge någon kommentar.

Läs mer: EQT lägger bud på OEM

Läs mer: Offensiv back i powerplay: Därför vågar Joel Backesten inte äga Hemnet

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Envar Holding AB