Frågetecken för cancermedicin sänker Astra Zeneca

Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb besked att inte söka snabbspår-behandling av en kombinationsmedicin av två olika cancermediciner sänker flera läkemedelsaktier. Astra Zeneca dyker 3 procent på fredagen.
Frågetecken för cancermedicin
sänker Astra Zeneca - astra-zeneca-700-161219_binary_6812926.jpg

De senaste årens hetaste trend inom läkemedelsutveckling, cancermediciner som drar nytta av kroppens egna immunförsvar, fick sig en törn i torsdags kväll.

Då beslutade sig den amerikanska läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb att inte gå vidare med försöken att trycka på för att få till stånd en snabbspårsgranskning av en kombinationsbehandling mot lungcancer av bolagets två mediciner Opdivo och Yervoy.

De två immunterapeutiska medicinerna är var för sig godkända för behandling av cancer.

Tidigare försök visar att kombinationer av olika immunterapeutiska metoder ger bättre effekt än medicinerna om de används var för sig

Beskedet att Bristol-Myers Squibb nu inte insisterar på att få fram en snabbspårsansökan tolkades av investerarna på börsen i New York som att metoden inte fungerar bättre än de mediciner som används idag. Aktien sjönk 10 procent i den inledande handeln.

Raset smittade av sig på AstraZeneca-aktien som just nu genomför en fas III-studie av en liknande kombinationsbehandling. Astra-aktien föll i Stockholm med 3 procent.

För ett tredje storföretag är beskedet tvärtom goda nyheter, enligt marknadens logik. Det gäller amerikanska Merck som för två veckor sedan överraskande fick beskedet att det amerikanska läkemedelsverket FDA beslutat sig för att acceptera en snabbspårsansökan av en kombinationsbehandling med bolagets immunterapeutiska medicin Keytruda och en traditionell cellgiftbehandling.

Merck-aktien steg på fredagen med 3 procent i den inledande handeln i New York..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.