Från sköterska till Nordenchef

Efter ett år som sjuksköterska vid palliativa enheten vid Dalens sjukhus i Stockholm insåg Anna-Lena Engwall att det inte var rätt plats för henne. Hon ville jobba i näringslivet.

– Som sjuksköterska kunde jag hjälpa enstaka patienter, men genom att arbeta inom näringslivet såg jag möjligheten att göra ­positiv skillnad för många fler, säger hon.

Sagt och gjort. Hon började från botten. Som säljare på den schweiziska jätten ­Novartis 1998. Där blev hon kvar till i höstas och slutade som nordisk chef för ett av ­jätteföretagets divisioner, onkologi.

Hon och hennes man och två barn har flyttat runt i Europa.

– I Milano var jag i fyra år. Sedan jobbade jag i min första landschefsroll inom onkologi i Norge. Senare flyttade jag till Österrike och var ansvarig för Österrike och Slovakien innan jag flyttade till Sverige som chef för onkologidelen i Norden.

Novartis-ledningen ville ge henne nya utlandsposter men familjen behövde tid att rota sig. Så efter 18 år på Novartis öppnades en möjlighet på konkurrenten Shire. Uppdraget som Nordenchef, med en årlig försäljning på knappt 1,8 miljarder kronor, var ledig.

– Det var dags att gå vidare. Och jag ville göra något annat än big pharma.

Var och en kan själv konstatera att det en gång irländska men numer Boston-baserade läkemedelsföretaget Shire (som Engwall ­uttalar ”Schajjer”) med förlov sagt inte är något litet läkemedelsbolag.

Shire omsätter efter fjolårets sammanslagning med jämnstora Baxalta 11,4 miljarder dollar, 100 miljarder kronor (2016). Baxalta var i sin tur resultatet av en annan strukturaffär och skapades så sent som 2015 som en avknoppning från den amerikanska medicinteknikgruppen Baxter. Fusionen under fjolåret var en affär värd 32 miljarder dollar, cirka 281 miljarder kronor.

Att bolaget ändå inte är en läkemedels­jätte av traditionellt snitt, i stil med amerikanska Pfizer eller brittisk-svenska Astra Zeneca, kan motiveras med att det nya Shire berömmer sig om att vara störst i världen på sällsynta sjukdomar.

Ett exempel på hur den inriktningen skapar aktieägarvärde är när Shires börsvärde lyfte 2 miljarder dollar, tre procent, den 18 maj i år. Då rapporterade bolaget goda ­resultat i en studie gällande ett nytt läkemedel mot hereditärt angioödem (HAE), en ärftlig sjukdom som drabbar 1 av 10 000–50 000 människor med symptom som akuta svullnader överallt på kroppen.

Enligt bolagets koncernchef, dansken Flemming Ørnskov, är ambitionen nu att dubbla försäljningen fram till 2020. Anna-Lena Engwall ser dock inga sådana möjligheter inom hennes ansvarsområden.

– Målet att dubbla försäljningen gäller inte alla marknader. Det är inte realistiskt att tro att vi på en relativt mogen marknad som i Norden ska kunna ha den ambitionen.

Med ett 30-tal läkemedelskandidater i ­pipeline i sen utvecklingsfas blir ett av ­hennes viktigaste uppdrag i stället att få den nordiska hälso- och sjukvården att köpa de nya dyrare mediciner som Shire kan väntas sälja framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF