France Télécom bekräftar kontakt med Teliaägare

France Télécom bekräftar nu Affärsvärldens uppgifter att det har varit i kontakt med ägare i Telia Sonera. Kontakten ska dock ha skett med anledning av att de är ägare också i France Télécom.

I regissören Alan J Pakulas filmatisering av journalisterna Bob Woodwards and Carl Bernsteins bok om Watergateskandalen, Och alla presidentens män, finns en nyckelscen. Journalistduon har publicerat en avgörande nyhet och Vita huset har skickat ut en dementi.

När de spjälkar upp vad dementin egentligen innehåller kommer de fram till att den strikt tolkad inte säger emot uppgifterna i deras artikel.

– Det är en “undenial denial”, utbrister de.

En icke-dementerande dementi.

Detta begrepp går att tillämpa på nyheterna kring telekomjätten France Télécoms intresse för att ta över eller gå ihop med svensk-finländska Telia Sonera.

Den 16 april skrev den franska dagstidningen Le Figaro att det franska bolaget var intresserat av att lägga ett bud. France Télécom gick dagen därpå ut med en pressrelease där det “bekräftar sitt intresse för Telia Sonera men indikerar att inga förhandlingar pågår för närvarande”.

Därefter har marknaden surrat av uppgifter om en eventuell affär. I slutet på förra veckan fick Affärsvärlden uppgift från flera av varandra oberoende källor att France Télécom hade ringt runt till storägare i Telia Sonera för att förhöra sig om deras inställning till en affär mellan bolagen. Uppgifterna beskrev hur France Télécoms finanschef Gervais Pelissier sonderade vilken typ av affär ägarna skulle vara beredda att acceptera.

Senare under samma dag skickade Nyhetsbyrån Direkt ut ett telegram med rubriken “France Télécom förnekar kontakt m storägare – PC”. Telegrammet fortsatte: “France Télécom dementerar rykten om att bolaget kontaktat storägare i Telia Sonera för att höra hur stort intresse ett bud från den franska teleoperatören skulle vara. Det säger Bertrand de Ronchaine, pressansvarig på France Télécom, till Nyhetsbyrån Direkt.”

När Affärsvärlden ringer upp Bertrand de Rochaine visar det sig att det han dementerat var att France Télécom hade tagit kontakt med ägare i Telia Sonera. Däremot bekräftar han att bolaget faktiskt har varit i kontakt med institutioner i den här frågan.

– Vi har förnekat att vi har direkt kontaktat ägare i Telia Sonera.

Har ni fört några samtal?

– Vi har besvarat frågor från våra aktieägare i France Télécom.

Har ni kontaktat dem?

– Nej, de har kommit till oss med sina frågor som har besvarats av dem som är ansvariga.

Exakt vilka ägare som France Télécom har diskuterat med har Affärsvärlden inte lyckats ta reda på. Nästan samtliga större svenska fond- och pensionsbolag som är ägare i Telia Sonera, har aktier i France Télécom (se tabell intill). Det lär också finnas flera stora utländska fondbolag som är ägare i båda bolagen. Det innebär att France Télécom alltså skulle kunna ha varit i kontakt med en stor del av Telias största ägare, utan att det för den skull har tagit direktkontakt.

Särskilt intressant här är den amerikanska fondgiganten Capital Group, vars fonder under februari har köpt på sig aktier och blivit fjärde största ägare i Telia Sonera med 2,3 procent av bolaget. Telia-posten är värd cirka 5,5 miljarder kronor. Capital Groups fonder har en ännu större ägarpost i France Télécom, dryga 3 procent vid årsskiftet, enligt Affärsvärldens genomgång – en post som i dagsläget är värd 19 miljarder kronor.

Oavsett vilka som har varit med i samtalen, som enligt uppgift har bedrivits som telefonkonferenser med ett antal ägare gemensamt, framkom en hel del vid samtalen, enligt Affärsvärldens källor. France Télécoms finanschef ska där har framfört en rad tankar kring affären:

* Huvudspåret är en “friendly”, det vill säga vänskaplig, fusion med Telia Sonera.

* France Télécom kan tänka sig flera svenska styrelseledamöter och staten som en fortsatt ägare i det sammanslagna bolaget.

* I möjligaste mån ska den svenska ledningen fortsätta driva den nordiska verksamheten.

* Ambitionen är att erbjuda Telia Soneras ägare en kombination av aktier och kontanter. De exakta nivåerna har inte framkommit, men indikationer har getts om att kontantandelen är betydande.

* Argumenten för en affär anges, som tidigare har framkommit, vara skalfördelar, förhandlingsstyrka mot leverantörer och ett stärkande av positioner gentemot bolag som Google.

Man förstår att ägarna är intresserade av vad som händer. Efter uppgifterna i Le Figaro har de båda bolagens aktier rört sig kraftigt – i var sin riktning. France Télécoms aktie låg i måndags strax över 20 euro, fortfarande drygt 2 euro lägre än innan uppgiften kom ut. Telia Sonera-aktien har under samma period stigit från runt 45 kronor till måndagens nivå mellan 52 och 53 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF