Frestande med bottenfiske – men avstå

ANALYS Det är frestande att bottenfiska, men Affärsvärlden bedömer att det tar tid för aktien att hitta tillbaka.

VÄNTA USA:s bannlysning av Huawei har gett de nordiska bolagen en fördel, och därför var det kanske lite extra överraskande att Nokia i sin rapport för tredje kvartalet chockade marknaden med att radikalt sänka sina lönsamhetsmål för de närmaste fem åren och ställa in utdelningen för att bygga upp kassan.

Nokias aktie dök, som sig borde, och har tappat omkring 25 procent jämfört med innan rapporten. Det Nokia sade var framför allt tre saker. Bolaget räknar nu bara med att kunna växa i takt med marknaden i stället för snabbare. Prispress, lockpriser, rabatter och initiala kontrakt inom 5G drar samtidigt ned lönsamheten. Det kostar helt enkelt att hålla sig kvar på 5G-tåget.

Dessutom ska Nokia öka sina investeringar inom 5G för att inte halka efter.

De flesta banker har sänkt både sina riktkurser och prognoser efter rapportfloppen, och det är svårt att se vad som ska lyfta aktien det närmaste året. Snarare är nog risken överhängande för fler otrevliga överraskningar i kommande rapporter.

Mer information behövs kring vad det är som inte fungerar inom 5G-satsningen och varför det inte åtgärdats tidigare. Kommande rapporter från Nokia blir intressanta, men tillsvidare får aktien en neutral rekommendation.

Detta är en kortversion av För tidigt för bottenfiske. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.