Frida Bratt är Årets Sparprofil: ”Jag önskar att jag kunde fira med alla som röstat”

Vinnaren har korats – Frida Bratt fick flest röster i finalen och kammar hem det prestigefyllda priset Årets Sparprofil.
Frida Bratt är Årets Sparprofil: ”Jag önskar att jag kunde fira med alla som röstat” - SaraRossiPhotography-6
Nordnets sparekonom Frida Bratt, i mitten, är Årets Sparprofil. Foto: Sara Rossi / Sara Rossi Photography

Året 2022 har präglats av skenande inflation och stigande räntor. Detta har lett till mindre pengar i plånboken hos många svenska konsumenter. Under denna tid har Frida Bratt – som är sparekonom på nätmärklaren Nordnet – spridit kunskap om såväl sparande som privatekonomi och varit en av småspararnas röster i samhällsdebatten.

Frida Bratt brinner för att göra det enkelt att ta goda privatekonomiska beslut och ge småsparare schyssta villkor.

”Det är en rättvisefråga”, säger Frida Bratt i en intervju med Afv.

Engagemanget har lett till en nominering och finalplats i Årets Sparprofil. Det är en utmärkelse som Lannebo Fonder tillsammans med Affärsvärlden delar ut för andra året i rad. I finalen lyckades Bratt få flest röster och är därmed vinnaren av Årets Sparprofil 2022.

”Det känns fantastiskt. Och det är ett jättefint pris. Särskilt med tanke på de personer som röstat fram mig. Det är ju sparare som har röstat, det känns fantastiskt kul”, säger Frida Bratt.

Juryns motivering till finalplatsen:

”Frida fortsätter att med stort engagemang bidra till att sprida kunskap om sparande och ekonomi. Hon tar strid för att se till att alla får goda villkor för sitt sparande. Genom att kombinera sitt samhällsengagemang med att pedagogiskt inspirera till bättre privatekonomiska beslut lyckas Frida entusiasmera nya målgrupper och vara spararnas röst i samhällsdebatten.”

Vill engagera fler grupper sparare

Frida Bratt vinner 25 000 kronor att donera till valfri välgörenhetsorganisation. Hon förklarar för Afv att dessa pengar ska gå till att få fler intresserade av sparande.

Vinnaren får:

  • En plats i nästa år jury.
  • 25 000 kronor att donera till valfri organisation.
  • En årsprenumeration på Affärsvärlden.

”En hjärtefråga för mig och för Nordnet är att engagera fler grupper av sparare än bara de som traditionellt dragit nytta av börsens avkastning. Exempelvis kvinnor, unga och personer med utländsk bakgrund. I den andan skulle jag vilja att pengarna gick till en organisation eller till eldsjälar som arbetar för ökad kunskap och förståelse för privatekonomi hos personer med utländsk bakgrund. Där tror jag det finns mycket att göra faktiskt”, säger Frida Bratt.

”Det måste vara enkelt”

Under året har många svenskar fått en tuffare privatekonomisk situation. Detta är något som kan få flera svenskar att sänka sin sparkvot eller till och med sluta lägga undan pengar helt och hållet. Under denna tid har Frida Bratt bland annat drivit frågan om beskattning på ISK i syfte att sänka tröskeln till sparande.

”Det är en viktig del i mitt arbete. Att verka för schyssta villkor för sparare. Det måste vara enkelt att ta sunda privatekonomiska beslut. Då måste också villkoren för sparare, konsumenter och bolånetagare också vara schyssta och trösklarna till sparvärden låga. Sparande ska uppmuntras och inte på något sätt motarbetas”, säger Frida Bratt och fortsätter:

”I debatten som har varit handlar det ofta om vanliga människor som lagt undan lite pengar för framtiden, och avstått konsumtion för att känna sig trygga. Det ska självklart uppmuntras. Det måste vara lätt att göra sunda privatekonomiska val. Mycket av privatekonomin bygger på att vi gör val, både vad gäller vårt sparande och pension samt exempelvis val av elbolag. Vi måste välja, och då måste det vara bra förutsättningar för den ’vanlige spararen’. Det är en rättvisefråga.”

Du inspirerar onekligen många, men hur blev du själv intresserad?

”Jag har i grunden ett stort samhällsintresse. Därför ville jag tidigt bli journalist. Sen började jag läsa ekonomi för att jag tycker man förstår samhället väl genom ekonomin. Jag tycker om att försöka utröna hur stora händelser påverkar den enskildes plånbok. Som ekonomijournalist såg jag hur mycket det var som inte var till spararens eller konsumentens fördel på marknaden. Jag har sett att det finns mycket att göra här. Det har varit min största drivkraft. Att verkligen skapa rättvisa och schyssta villkor. I den drivkraften ingår att försöka få bort det här informationsunderläget som jag tror många sparare och konsumenter upplever att de har. Jag tror kunskap är bästa botemedlet mot att göra oinformerade val som är dåliga för privatekonomin.”

En skål med kollegorna

Frida Bratt fortsätter:

”Att ha en sund privatekonomi och ett sparande handlar om trygghet. Att slippa känna oro för att man inte kan betala sin elräkning eller handla mat till sina barn. Sen handlar det också om frihet. Att kunna välja vad man ska göra i sitt liv eller kunna lämna ett äktenskap man inte trivs i. Sparande är viktigt på så många plan. Privatekonomi, sparande och ekonomiska beslut är en del av livet. Fel beslut kan få väldigt stora konsekvenser. Därför tycker jag det är viktigt att man stärker människors självförtroende inom området. Och som jag var inne på tidigare, att sänka trösklarna till sparvärlden för ännu fler.”

Årets Sparprofil Frida Bratt, i mitten, sparar själv främst i fonder, berättar hon för Affärsvärlden efter att ha vunnit det prestigefyllda priset.
Foto: Sara Rossi / Sara Rossi Photography

Hur ser ditt eget sparande ut?

”På grund av min roll investerar jag för enkelhets skull huvudsakligen i fonder. Jag lever väl som jag lär, och har en grund i breda, billiga indexfonder. Sen toppar jag med aktiv förvaltning men också ETF:er. Jag tycker ETF:er ger en snabb och specifik exponering, mot exempelvis hälsovård eller högutdelande bolag. Jag tycker jag har skapat en effektiv portfölj som tuggar på. Sen kan jag lägga till att jag ser amortering som ett sparande, vilket jag gör vid sidan av min portfölj.”

Hur ska du fira priset?

”Det blir förhoppningsvis att skåla lite med mina kollegor som alltid stöttar mig i vått och torrt. Sen önskar jag att jag kunde fira med alla personer som röstat på mig och engagerat sig i spararfrågor. Jag ser den här utmärkelsen som ett pris till dem också och till det engagemanget. Jag önskar att jag kunde fira med alla, men till att börja med blir det nog att skåla med mina kollegor”, säger Årets Sparprofil och skrattar.

Förutom Frida Bratt tog sig Nicklas Andersson, sparekonom på AvanzaHenrik Johansson, VD på Unga AktiesparareDaniel Aarenstrup, medgrundare till SAVR samt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, till finalen av tävlingen. Vinnaren röstades fram av läsarna.

Karin Sjöblom vann Årets Sparprofil 2021.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets