Karin Sjöblom är Årets Sparprofil: ”Blir party i min trädgård”

Karin Sjöblom är Årets Sparprofil. "Det blir party i min trädgård i sommar", säger vinnaren på frågan om hur hon ska fira.
Karin Sjöblom är Årets Sparprofil 2021
Karin Sjöblom är Årets Sparprofil 2021. Hon prisades i veckan och fick bland annat ta emot en skulptur som symboliserar kraften i ränta på ränta-effekten.

När coronapandemin slog till fick Karin Sjöblom en hel del tid över. Det nyttjade 87-åringen. Hon skrev boken ’Spara med glädje!’ som redan sålt i flera tusen exemplar.

Det är knappast en slump att Karin Sjöblom gav ut en bok med den titeln. Hon brinner för sparande och har via uppdrag för Aktiespararna och Studieförbundet Vuxenskolan både föreläst för och inspirerat ett stort antal sparare. Detta gjorde att Karin Sjöblom också blev nominerad till priset Årets Sparprofil – ett pris som Affärsvärlden ger ut tillsammans med Lannebo Fonder. Hon tog sig vidare till final och blev en av fem kandidater som Afv-läsarna fick rösta på.

Juryns motivering till finalplatsen

Aktiespararnas Grand Old Lady visar att börsinvesteringar varken är en materialsport eller en spurtstrid. Förnuft plus tålamod ger framgång, vare sig du är 87 år ung eller 20 år gammal. Det är Karin Sjöbloms budskap till de tusentals sparare som inspirerats av hennes folkbildande gärning. 2021 är hon extra aktuell med nya boken Spara med glädje!

Väl framme i finalen fick hon flest röster. Karin Sjöblom är därmed Årets Sparprofil 2021.

Karin Sjöblom.
Karin Sjöblom ska arrangera ett party i sin trädgård i sommar för att fira att hon är Årets Sparprofil.

”Det är ett pris för många års ideellt arbete. Jag tycker att det är roligt och jag är glad att jag får ge 25 000 kronor till Läkare utan gränser, som jag brinner för”, säger Sjöblom.

”ÄLSKAR ATT SE FOLK FÖRSTÅ VAD JAG SÄGER”

Karin Sjöblom vinner, förutom pengar att skänka till en valfri organisation, bland annat också en skulptur i glas i form av en snöboll. Den ska symbolisera kraften i ränta på ränta-effekten.

VINNAREN FÅR

  • En plats i nästa års jury
  • 25 000 kronor att donera till valfri organisation
  • Ett års månadssparande om 1000 kr/mån hos Lannebo
  • En årsprenumeration på Affärsvärlden

”Jag är pedagog i grunden och älskar att se att folk förstår vad jag säger. Det är oerhört roligt. Sen så tycker jag att alla människor ska ta hand om sin egen ekonomi, man ska inte tro att samhället löser allt.”

Karin Sjöblom fortsätter:

”Jag lär ut att spara på ett klokt sätt. Jag lär inte ut att man ska köpa obegripliga medicinaktier som ingen vad det blir av. Jag lär ut att ha en stabil portfölj från olika branscher. Något jag brunnit för de senaste åren är hållbarhet. Jag tycker det är väldigt viktigt – jag skulle inte kunna tänka mig att köpa ett bettingbolag och se hur människor förlorar en massa pengar. Jag vill inte tjäna pengar på andras misär. Det tycker jag är viktigt”.

Hur ska du fira det här priset?

”Det är redan utlovat i en tidning är hemma i Växjö att det blir ett party i min trädgård i sommar om jag vinner. Så det får bli så. De skrev att det skulle bli snittar om jag vann, så då får jag väl fixa det då. Det får bli lite party.”

Karin Sjöblom, Årets Sparprofil.
Karin Sjöblom kommer att sänka 25 000 kronor till Läkare utan gränser.

Du inspirerar onekligen andra – men hur blev du själv intresserad av sparande?

”Jag är uppvuxen med tidningen ’Spara och Slösa’. Jag är född på 30-talet och sparbankerna hade då en tidning som hette så. Jag blev Spara, helt enkelt. Hon var min influencer på den tiden.”

Karin Sjöblom köpte sina första aktier när hon gick på gymnasiet. Det var antingen 1949 eller 1950, minns hon.

Snart avgörs Årets Sparprofil – rösta på din favorit

”Men det var på 90-talet som det verkligen tog fart med aktierna. Men jag har inte gjort som många andra gamla gubbar och bara sparat på hög och låtit pengarna växa. Mina barn och barnbarn har bjudits på många härliga resor.”

Karin Sjöblom har hållit i kurser och utbildningar i runt 30 år. I nuläget blir det runt en kurs i veckan. Hon uttrycker det som att det är ”jätteroligt att lära folk om aktier och fonder”.

”FANTASTISKT ROLIGT”

Johan Lannebo är ordförande för Lannebo Fonder och sitter i juryn för Årets Sparprofil. Han säger att priset ska delas ut till en person som ökat allmänhetens kunskap om, eller möjlighet till, sparande.

”I år är det första gången priset delas ut och det är fantastiskt roligt att Karin Sjöblom har röstats fram som vinnare. Karin har under lång tid föreläst och utbildat i aktie- och fondkunskap. Just i år är Karin dessutom aktuell med en ny bok, Spara med glädje!, som syftar till att fler ska lära sig om sparande. Budskapet är att det är enkelt, roligt och aldrig för sent att börja. Jag kan bara hålla med om det”, säger han.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson sitter också i juryn.

”Väldigt kul att det är Karin som har röstats fram som Årets Sparprofil. Jag höll tummarna lite extra för Karin men det behövdes inte eftersom tusentals röstande delade åsikten att Karin Sjöblom är en föredömlig Sparprofil”, säger han.

Förutom Karin Sjöblom tog sig även Daniel Aarenstrup, Savr, Sandra Bourbon, Framtidsfeministen.se, Frida Bratt, Nordnet, och Nicklas Andersson, Avanza, till final. Det var läsarna som fick rösta på sin favorit och vem som skulle vinna priset.