Fyra börsnoteringar på en vecka som stigit tvåsiffrigt – IPO-chefen: ”Startar vågen”

Det våras för börsnoteringarna. Så kan man iallafall tolka veckans IPO:er av Karnell och Galderma på den här sidan Atlanten, och Reddit och Astera Labs på den andra. "Det här är ett styrkebesked”, säger Andreas Dalhäll, IPO-leader på EY Sverige, till Affärsvärlden.
Fyra börsnoteringar på en vecka som stigit tvåsiffrigt – IPO-chefen: ”Startar vågen” - IPOerna är här (1)
Affärsjuristen Joakim Falkner på Baker McKenzie (t.v.) och Andreas Dalhäll, IPO-leader på EY Sverige, ser positivt på veckans börsnoteringar. Foto: Pressbild

Fyra lyckade börsnoteringar i veckan får IPO-rådgivarna att vädra morgonluft.

”Det är jättekul att se att IPO:erna är lyckade, även om det finns olika skäl till det. Men det största, bakomliggande skälet är att marknaden kan skönja räntesänkningar komma från centralbankerna”, säger Andreas Dalhäll, IPO-leader på EY i Sverige, till Affärsvärlden.

Han fortsätter:

”Ägarna till de här bolagen har hoppats på bättre ränteläge en längre tid och när det materialiseras trycker man på knappen. Klart det funnits osäkerhet i hur börsnoteringarna ska tas emot, men det här är ett styrkebesked”, säger Andreas Dalhäll.

Andreas Dalhäll är IPO-leader på EY Sverige. Foto: Pressbild.

Även bland affärsjuristerna är de lyckade börsdebuterna välkomna.

”Börsen går starkt nu och lyckade börsnoteringar stärker marknadens sentiment”, säger Joakim Falkner, partner och ansvarig för Capital Markets i Europa, Mellanöstern och Afrika, på advokatbyrån Baker McKenzie. Han har lång erfarenhet av börsnoteringar.

”När vi pratar med banker och revisorer finns det en konsensus i synen om att många bolag tittar realistiskt på att göra en notering framöver. Några kan komma att trycka på knappen innan midsommar, men annars hoppas vi på en accelererad aktivitet på en positiv kapitalmarknad efter sommarsemestrarna det här året”, säger Joakim Falkner.

Serieförvärvare stack iväg

I Sverige börsnoterades serieförvärvaren Karnell som under första handelsdagen stundtals var upp 70% med. Aktien hade tidigare fått ett köpråd av Afv Analys.

”I Karnells fall lade man troligen ned mycket energi på prissättningen, det här ska vara börsnoteringen som startar den kommande svenska IPO-vågen”, säger Andreas Dalhäll och fortsätter:

”Karnell är tidigt ute i IPO-cykeln och tajmar det väldigt bra. Kursreaktionen indikerar att priset kanske var lågt men det ger en bra skjutseffekt för börsnoteringar generellt”, säger han.

Joakim Falkner, partner och ansvarig för Capital Markets i Europa, Mellanöstern och Afrika, på advokatbyrån Baker McKenzie. Foto: Pressbild

Joakim Falkner tror det kan bero på flera faktorer.

”Karnell har nu 25 000 nya ägare. Bolaget förkortade anmälningsperioden för institutionella investerare vilket förstås stärker bilden av ett starkt intresse för noteringen. När det är stort intresse vill alla vara med på tåget vilket skapar en stark kursutveckling. Detta är förstås positivt eftersom det inte varit många noteringar i närtid. Förhoppningsvis har IPO-fönstret nu börjat glänta”, säger Joakim Falkner.

Är en svensk IPO-våg att vänta framöver då? Ja, men den dröjer lite till, menar EY:s IPO-chef.

”Vi har ganska bra visibilitet på IPO-marknaden och det är inte så mycket som ska ut innan sommaren. Det finns kandidater planerade men vi har höga förväntningar på andra halvåret 2024. Den stora frågan är räntan och att sänkningarna blir av. Då kan börsnoteringarna bli desto fler”, säger Andreas Dalhäll.

Utomlands lockade IPO:erna

Amerikanska sociala medier-plattformen Reddit steg med 48% sin första handelsdag.

”Reddit är en IPO som varit omdiskuterad länge och det är ett stort bolag, så marknaden har haft tid på sig att lära känna bolaget mer”, säger Andreas Dalhäll.

Amerikanska IT-bolaget Astera Labs stack också iväg tvåsiffrigt i debuten – upp 70% på första handelsdagen.

”Astera Labs har stor datacenter-exponering och det är en supertydlig AI-trigger. Något som driver kursen och intresset enormt”, säger Andreas Dalhäll.

I Schweiz börsnoterades Galderma och steg också tvåsiffrigt vid debuten med 14%.

”Tidigare storägaren EQT är skickliga och har fått Galderma att växa. Life science har egentligen andra cykler, men EQT såg IPO-fönstret öppnas och de tog den möjligheten. Det finns en fördel med att vara tidigt ute i cykeln med fina bolag, då attraherar du investerare framför andra”, säger Andreas Dalhäll.

Läs mer:

Chefsekonom: Riksbanken sänker fem gånger i år – regeringen borde också agera

Serieförvärvare tar klivet till börsen: ”Tar guldkornen från PE-sidan”

Noteringschefen: IPO:erna tar fart i år – vi välkomnar Carnegie med öppna armar

”Det har varit en sur marknad – men nu måste IPO-fönstret öppna”

IPO-chefen tror på fler noteringar – om Rusta lyckas: ”Redo att trycka på knappen”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets