Emissionsguiden
Fyra flaggor i Hederas företrädesemission

Hedera Group har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 27,4 Mkr brutto.
Kapitalet ska användas till att förvärva assistansbolag och bolag inom life science (60%), samt till rörelsekapital för att stärka likviditeten (40%).
Det senare ska möjliggöra organisk tillväxt genom att säkra kapital till koncernens nystartade life science-verksamhet samt genom initiativ för effektiviseringar.
Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen.
Stor rabatt (initialt)
Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.
Teckningskursen är satt till 9,20 kr per unit, motsvarande 1,15 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 37,3% (TERP) kontra tio dagars viktad genomsnittskurs innan villkoren publicerades. Utöver åtta aktier innehåller varje unit även tre teckningsoptioner av serie TO5.
Hederas VD Johan Sandström kommenterar:
“Vi genomför en företrädesemission, vilket ger alla samma möjlighet att teckna sig.”
Bristfällig information
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.
Vad emissionskostnaderna väntas uppgå till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Emissionskostnader är viktig information som vi anser att bolagen initialt bör dela med sig sin bästa bedömning av. Väljer samtliga garanter kontant ersättning landar detta på drygt 0,9 Mkr vilket motsvarar 3,4% av emissionsbeloppet.
Informationen om garantiåtaganden är insprängd i samma stycke som det om teckningsåtaganden. Det öppnar för tolkningar om vilka som garanterar emissionen. En tolkning är att teckningsåtagarna även är garantiåtagare. Vi uppfattar det dock inte så, utan snarare som att Hedera inte lämnar någon information om vilka som garanterar.
Johan Sandström kommenterar:
“Garantin säkerställs av externa garanter och ingen med teckningsförbindelse ingår i dessa. Vi kommer att utvärdera och bli tydligare i eventuella framtida emissioner.”
Övriga varningssignaler
Övriga varningssignaler kan handla om tveksamma incitament, dåliga nyheter under emissionsprocessen eller andra tydligt negativa omständigheter som inte fångas in av övriga flaggor.
Hedera Groups assistansverksamhet mottog i november 2024 återbetalningskrav från Försäkringskassan på totalt 26,7 Mkr. I bolagets Q1-rapport framgick att dessa krav ligger kvar och att juridiska processer pågår. Det handlar om betydande belopp för koncernen, vars rörelseresultat var 3,1 Mkr på rullande tolv månader. Likvida medel uppgick till 5 Mkr vid utgången av Q1.
Hedera framhåller att det finns flera osäkerhetsfaktorer kring kraven, att man har “bra stöd i juridiken” och att dessa processer ofta tar 3-5 år i förvaltningsrätten.
Trots återkraven ska 60% av emissionslikviden gå till bolagsförvärv. 9,7 Mkr av emissionen avser kvittning av skuld till styrelseordföranden Bertil Haglund. Maximalt handlar det därmed om en likvid på 17,7 Mkr, före emissionskostnader.
Johan Sandström kommenterar:
“Först och främst råder det en stor osäkerhet kring om, hur mycket och när vi eventuellt ska betala. Vi har amorterat av samtliga förvärvskrediter, vi har en fordran på flera kommuner avseende sjuklöner. För att skapa tillväxt och öka lönsamheten behöver vi fortsätta växa såväl organiskt som genom förvärv.”
Sandström uppger vidare att Hederas fordran på kommuner för sjuklöner avser större belopp. Inom personlig assistans får utföraren ersättning för assistenters sjuklöner från relevant kommun. Ersättningen betalas ut i efterhand, vilket kan påverka utförarens likviditet negativt på kort sikt.
Dåligt garantiupplägg
Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.
Hedera har mottagit garantiåtaganden på 7,7 Mkr (28,1% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.
Emissionsguiden återkommer eventuellt med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum omkring den 9 juni. I annat fall kommer nästa artikel i anslutning till utfallet.
Läs även:
Hederas nyemission: Ska förvärva trots återkrav från Försäkringskassan
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.