Gå ner i vikt med direktörerna från Skellefteå!

Glöm flygvärdinnebantning, Sahlgrenska-dieter, vitt vin-och-räkormetoden och bananbantning – nu är det bantning på nätet som gäller. Fyra entreprenörer från Skellefteå vill göra sajten Watchweightweb.com till en folkrörelse. ”Vi vet att metoden fungerar och är övertygade om att det finns fler i näringslivet som behöver tappa några kilon”, säger Sven-Åke Boström, en av initiativtagarna.

På sajten Watchweightweb.com görs viktminskning till en tävling, och alla medlemmar i laget kan varje dag se exakt hur de andra avancerar, vem som leder och vem som ligger sist.

”Jag och tre kompisar insåg för drygt ett och ett halvt år sedan att vi blivit lite väl lönnfeta, att 35-årskroppen var borta för länge sedan och att det goda livet satt sina spår. Sammantaget hade vi provat många metoder genom åren, men ingenting hade fungerat i längden – vi saknade helt enkelt incitament. Jag hade själv provat Viktväktarna, men det var både tidsödande präglat av en så stark kvinnokultur att man nästan kände sig lite främmande”, säger Sven-Åke Boström, VD för kommunikations- och designbyrån Blacke, som är en av initiativtagarna till projektet.

Metoden bygger på att man med hjälp av sajten bildar en bantningsgrupp där medlemmarna förbinder sig att varje måndagsmorgon ställa sig på vågen och sedan med hjälp av ett lösenord knappa in sin veckovikt i datorn före klockan 12 på dagen. Siffrorna sammanställs till kurvor där alla medlemmarnas utveckling finns till allmänt beskådande och kan jämföras med varandra.

”Incitamenten är sådana som ganska klassiskt får grabbar att ticka; tävlingsanda, grupptryck, observans och belöning i form av socialt erkännande för den som vinner. Det är naturligtvis inget för den som är alltför blyg, men integriteten är till viss del skyddad genom att utvecklingen inte redovisas i kilo utan i procent”, säger Sven-Åke Boström.

Att det fungerar är han själv ett levande bevis på. Tillsammans med sina grundarkolleger – Mats Lövgren, VD för Consultec, Åke Elveros, platschef på Ernst & Young och Anders Westermark, VD för Swemolit – har han sedan starten för drygt ett och ett halvt år sedan tappat drygt 50 kilo.

”Det här är en långsiktig metod som premierar uthållighet och det är ingen idé att tokbanta. Går viktminskningen för fort blir man utslängd, det här ska vara en sund process.”

Än så länge finns tre bantningsgrupper, samtliga i Skellefteå, men grundarna hoppas att idén bakom sajten ska kunna bli en nya folkrörelse i näringslivet. ”Det här är effektivt, inte särskilt tidskrävande och attraherar folk med sinne för det analytiska, som gillar att se kurvor och diagram växa fram. Dessutom är det ett idealiskt sätt för allt från grabbgäng till hela avdelningar och arbetskolleger att verkligen komma igång.” Projektet är helt och hållet på ideell basis och några planer på att göra företag runt sajten finns inte. ”Än så länge är det halvt om halvt på skoj. I första hand vill vi att metoden ska sprida sig för att vi sett att den fungerar och för att vi är övertygade om att det finns fler som vi. Det är ett utslag av ett ’direktörs-välmående’; man reser flott, har råd att kosta på sig god mat och goda viner och representerar en hel del. Men vartefter tiden går får man göra nya hål i skärpet och det finns nog fler än vi som inte tycker det är så kul.”

Om tävlingsmomentet nu är så viktigt, vad får man om man vinner? ”Inget utom äran, vilket dock är tillräckligt för många. Men den som förlorar får bjuda alla i gruppen på en bättre middag i slutet av säsongen”, säger Sven-Åke Boström.

Och vilket är ert bantingstips till direktörer inför beach-säsongen 2001? ”Vi brukar rekommendera KM2 – Kuta Mer Käka Mindre. Utöver det finns inte så mycket att säga, och det är inte heller där skon klämmer för det mesta. Alla vet precis vad man ska och inte ska göra, att man ska äta mer grönsaker och mindre fett och socker. Det är att omsätta kunskaperna i handling de flesta behöver hjälp med.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight