Generationsskifte: ”Millennials” dominerar i investmentbolagen

Tidigare var dominansen bland 61-70 åringar påtaglig. Nu har det skett ett generationsskifte: Idag är det framför allt 31-40 åringar som äger investmentbolagen, visar färsk statistik från Euroclear Sweden.
Generationsskifte: ”Millennials” dominerar i investmentbolagen - Investmentbolag, generationsskifte
På bilden syns Helena Stjernholm (VD Industrivärden) och Per H Börjesson (VD Spiltan).

Vilka som placerat pengar i investmentbolagen har varierat över tid. År 2014 var framför allt 61-70 åringar störst till antalet i samtliga investmentbolags ägarlistor. Näst största åldersgruppen var 71-80 åringar.

31-40 åringar började armbåga sig in i bolagen under 2015, även om dominansen från 61-70 åringar var solid.

”Fram till 2023 förändrades åldersstrukturen bland ägarna i investmentbolag radikalt och nu är 31-40-åringar den klart dominerande gruppen ägare i investmentbolag”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Investor passerat 600 miljarder-strecket

Investmentbolagen har haft positiv kursutveckling de senaste tio åren, med några få undantag. Spiltan ligger i topp med en kursuppgång på 2025% fram till utgången av 2023, enligt Euroclear Sweden. Därefter följer Bure Equity 960%, Latour 482%, Svolder 418% och Investor 356%.

Afv konstaterade nyligen att Investors noterade portfölj passerat 600 miljarder kronor i värde. Det gör att deras noterade portfölj är värd mer än det sammanlagda börsvärdet på alla andra investmentbolag på Stockholmsbörsen.

Investor är även det investmentbolag som har flest aktieägare: 560 000 stycken. Andra tungviktarna med fler än 100 000 aktieägare är Industrivärden, Kinnevik och Latour.

”Vi ser att många aktieägare har valt att behålla sina aktier länge i investmentbolagen och det har i regel varit en mycket framgångsrik strategi. Investmentbolagen slår index rejält. Förklaringen till framgången torde handla om att det finns en riskspridning med olika bolag under investmentbolagens paraply”, säger Krister Modin.

Läs mer:

Lundbergs miljardregn – så mycket kammar han hem i utdelning 2024

Investors milstolpe: Noterade väskan har passerat 600 miljarder

Investmentbolaget bygger kassa: ”Blir ett tuffare börsår än vad alla analytiker tror”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets