Glädjeskutt i Skandia

Skandias försäljning av sparprodukter ökar. Det är första gången sedan oktober förra året. Än bättre, det är försäljningen av lånsiktigt sparande med försäkringsinslag som dominerar. Det fick aktiekursen att stiga 12 procent.

Att försäljningsökningen delvis berodde på positiva valutaeffekter spelar mindre roll. Ingen verkar heller bry sig om att Skandia varnar för att den svaga börsutvecklingen i USA gör att det första kvartalet i år blir en resultatmässig katastrof med förlust på ett antal miljarder kronor.

På börsen stiger Skandias aktiekurs.

“Framförallt är vi glada över att nyförsäljningen av fondförsäkringar går så bra. Den försäljningen är mer stabil än vanligt fondsparande som har karaktären av engångsinsättningar”, säger Harry Vos, avsarig för investor relations på Skandia.

Under mars uppgick Skandias nyförsäljning av fondförsäkringar och fondsparande till 13,7 miljarder kronor. Bland analytiker på aktiemarknaden låg förävtningarna snarare kring en försäljning på 11 eller 12 miljarder kronor.

“Visst är resultatet bra men det är för tidigt att dra några stora växlar. Först när vi sett några månader med försäljning kring 14-15 miljarder kronor vet vi säkert att Skandia vänt tillbaka igen. Det är vad som krävs för att motivera dagens aktiekurs kring 90 kronor”, säger en finansanalytiker till Ekonomi24.

Marsförsäljningen är en ordentlig nedgång jämför med en försäljning på 24,5 miljarder kronor under samma period förra året. Hittills i år uppgår försäljningen till nära 39 miljarder kronor jämfört med 61 miljarder kronor under det första kvartalet förra året. Från årets resultat ska man dessutom dra bort positiva valutaeffekter. Under mars månad förbättrade det försäljningen med 1,2 miljarder kronor och hittills i år har det hjälpt upp försäljningen med totalt 2,5 miljarder kronor, jämfört med förra året.

Men för Skandia är jämförelsen med superåret 2000 knappast relevant längre. Det viktiga är att jämföra bakåt i tiden, månad för månad. Och här är utvecklingen tydlig: Skandias försäljning stiger för första gången sedan oktober. I februari i år nådde nyförsäljningen bara 12 miljarder kronor, den lägsta nivån på två år. Noterbart är att försäljningen av fondförsäkringar bara sjönk med 18 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Försäljningen av fondsparande sjönk med 35 procent.

Utvecklingen på enskilda marknader är lika positiv. Här har försäljningen ökat på samtliga marknader jämfört med februari i år. Ökningen var speciellt kraftig på nya marknader där försäljningen nära nog fördubblades jämfört med februari månad. I Sverige är försäljningen den bästa någonsin. Men mars är en speciell månad. I både Storbritannien och Japan påverkas intresset för att fondsparande av att det är skattemånad.

Skandia redovisning av försäljningen innehåller också information som kan ses som en “förtäckt” vinstvarning. I en känslighetsanalys i årsredovisningen, byggd på den speciella redovisningsmetoden med så kallad embedded value, beskrivs att en procent ökning/ minskning på aktiemarknaden påverkar resultatet med 176 miljoner kronor. Hittills i år betyder det att Skandia tappat mellan 19 och 21 procent av intäkterna, uppger Skandia i sin information till aktiemarknaden. Det motsvarar 3,5 miljarder kronor och kan enligt samtal med analytiker tolkas som att Skandia kommer att redovisa en förlust på cirka 3 miljarder kronor för årets första tre månader.

Till detta kommer att Skandia uppger att kostnadsnivån i den amerikanska verksamheten översteg prissättningen för nyförsäljningen med drygt 20 miljoner dollar under årets första tre månader. Först under det andra kvartalet slår besparingsprogrammet igenom, då genom att sänka kostnadern amed 38 miljoner dollar på årsbasis. Även utvecklingen för det delägda sakbolaget If, som ännu inte börsnoterats, kommer att fortsätta att belasta Skandias resultat.

Men Skandias resultatredovisning är inget som Skandias aktieägare just nu bekymrar sig så mycket över. Bara nyförsäljningen utvecklas åt rätt håll. Skandias resultat för det första kvartalet redovisas den 27 april.

“Det finns en risk att flera analytiker blir besvikna när de ser förlusten. Många räknar med resultat på 4-5 miljarder kronor för helåret men det blir sannolikt svårt att leva upp till det nu”, säger en annan analytiker.

Förra året ökade resultatet i kärnrörelsen, inklusive If, med drygt 20 procent till 5,8 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight