ABB säljer resten av Hitachi Energy för nästan 19 miljarder

Kraft- och automationsbolaget ABB avyttrar sin återstående andel på 19,9 procent i samriskbolaget Hitachi Energy efter att Hitachi valt att utnyttja sin köpoption.
ABB säljer resten av Hitachi Energy för nästan 19 miljarder - robotbyte_abb-600
Foto: ABB

Värdet för köpoptionen är 1,68 miljarder dollar, motsvarande 18,8 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Hitach Energy bildades från Power Grids-verksamhet 2020 och har haft Hitachi som största ägare med 80,1 procent. Nu köper alltså bolaget ut ABB helt. Transaktionen förväntas bli slutförd under fjärde kvartalet 2022.

ABB förväntar sig ett nettopositivt kassainflöde på cirka 1,43 miljarder dollar när affären slutförts.

”Vi är mycket glada över att ha kommit överens om den sista delen av transaktionen tidigare än väntat och till förmånliga villkor. Detta kommer att stärka vår balansräkning ytterligare och ge oss ökad flexibilitet i våra beslut om kapitalallokering”, säger ABB:s finanschef Timo Ihamuotila.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets