Globalförvaltarna: ”Välj USA och Japan”
Världens stora aktiebörser har backat i år. Sedan vårens toppnivåer har den tekniktunga Nasdaqbörsen fallit med 25 procent. Stockholmsbörsen har följt med i nedgången, liksom de flesta Europabörserna. Asien har drabbats extra hårt av det stigande oljepriset, eftersom många asiatiska länder är stora importörer av olja.
För dig som ska placera din premiepension i fonder i höst är valet av aktiemarknad det viktigaste. Studier visar att mer än nio tiondelar av avkastningen bestäms av fördelningen mellan räntebärande tillgångar och aktier, och mellan olika aktiemarknader.
Proffsens prognoser
Var finns då den bästa kurspotentialen på några års sikt?
Den frågan och sex andra ställde vi till fyra proffs, som ägnar sin arbetstid åt att förutspå vilka marknader som kommer att utvecklas bäst. Utifrån betygen i Fondindikatorn har vi valt ut de fyra bästa fondförvaltarna de två senaste åren. Deras svar återges i tabellen här intill.
I vissa frågor har globalförvaltarna helt olika åsikter, men ett par slutsatser går ändå att dra:
1. Majoriteten är ganska positiva till USA-börsen.
2. Vinnaraktierna finns inom teknik och läkemedel.
3. Stockholmsbörsen kommer att klara sig hyfsat.
Förvaltarna ser flera farhågor på kort sikt, men är alla långsiktigt positiva till aktier. Negativt för aktiemarknader världen över vore förstås om den amerikanska ekonomin kraschlandar efter flera års högkonjunktur. New York-börsen skulle i så fall falla kraftigt och dra med sig övriga västerländska börser i fallet. En annan fara är att många teknikbolag fortfarande handlas till oerhört höga nyckeltal med traditionella mått mätt. De positiva faktorerna är det växande sparandet i aktier och fonder på flera håll i Europa (där aktieintresset ligger långt efter Sverige), att värderingarna för många bolag – särskilt i mogna branscher – är ganska låga samt att tillväxten alltjämt är positiv i världen.
Positivt i Europa
De flesta förvaltarna tror på en relativt positiv utveckling för Europabörserna. Det är framför allt den europeiska konjunkturen som fortsätter att utvecklas positivt. Det beror på låg inflation och stabila statsfinanser. När det gäller Londonbörsen anser flera av förvaltarna att denna är måttligt värderad. De påpekar dock att det finns betydligt intressantare marknader i Europa; en av orsakerna är det starka pundet som pressar ner exportvinsterna.
Alla förvaltarna tror att Stockholmsbörsen kommer att klara sig relativt bra. Argumentet är att Stockholmsbörsen domineras av välskötta tillväxtföretag. Ett annat kortsiktigt argument är att PPM-pengarna kommer att dra upp aktiekurserna, vilket Affärsvärlden ifrågasätter (se nedan).
Den amerikanska aktiemarknaden i allmänhet och tekniktunga Nasdaq i synnerhet förefaller vara förvaltarnas gemensamma favorit framför andra. Åtminstone på sikt när den amerikanska konjunkturen bekänt färg. Men Per Lundborg på Länsförsäkringar tycker redan nu, efter årets korrektion, att värderingarna börjar bli rimliga på Nasdaqbörsen igen.
Däremot är Lundborg negativ till Japan. Han anser dock att den påbörjade strukturomvandlingen är positiv. Mikael Randel på Carnegie är övertygad om att Japan är det bästa valet på ett par års sikt, även Björn Olsson på Skandia (fram till förra veckan då han slutade på Skandia) ser Japan som ett långsiktigt intressant alternativ. Det som lockar förvaltarna är möjligheterna till kraftiga vinstökningar. Eftersom lönsamheten i de enskilda bolagen fortfarande är dålig finns det en enorm potential för de japanska företagen när det väl vänder. Förväntningarna har redan satt sina spår på aktiekurserna, som steg kraftigt ifjol. Omräknat i svenska kronor steg Tokyoindex med 89 procent förra året.
I takt med att världens aktiemarknader blir allt mer globala borde dock skillnaderna mellan olika nationella marknader minska. De stora analysorganisationerna bevakar företagen efter bransch, snarare än efter i vilket land de är noterade. Läkemedelsbolag världen över värderas lika. Carnegies Mikael Randel tror på teknologi och läkemedel, vilket även Kim Hansson på Nordbanken gör. Nordbanken har också investerat i snabbväxande amerikanska detaljhandelsföretag. Per Lundborg på Länsförsäkringar prioriterar kunskapsföretag och anger service- och mediaföretag som bra exempel på dessa. Skandias Björn Olsson sticker ut hakan genom att ange oljeservice som favoritbransch.
Ett argument som förts fram är att Stockholmsbörsen kommer att gynnas av alla de miljarder kronor som kommer att placeras genom PPM. Aktiekurserna styrs till stor del av utbud och efterfrågan, så inflödet betyder att efterfrågan på aktier ökar och kurserna trycks upp.
Ingen PPM-effekt
Affärsvärlden är dock skeptiskt till en sådan PPM-effekt, eftersom vi bedömer att endast ungefär 14 miljarder kronor av de 56 miljarder som ska placeras lär hamna på Stockholmsbörsen. Vi antar att hälften av medborgarna inte gör något aktivt val. Icke-väljarnas pengar tas om hand av Sjunde AP-fonden, som ska placera 20 procent i svenska aktier, vilket innebär 5,6 miljarder. Om vi sedan antar att 30 procent av kapitalet från dem som gör aktiva val hamnar på Stockholmsbörsen, genom Sverigefonder och blandfonder, så tillkommer 8,4 miljarder. Den totala summan blir då 14 miljarder.
Driver inte kurserna
Börsvärdetligger en bit över 4.000 miljarder kronor, därmed borde inte 14 miljarder kunna driva kurserna. Dessutom kommer pengarna att placeras under minst sex veckor och den genomsnittliga dagsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger på 17,5 miljarder kronor i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.