Gnetande i motvind

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljens värdecase står still på en orolig börs som återupptagit nedåtfärden.

Fortsatt oro kring världskonjunkturen samt ökande tvivel att västvärldens nollränteexperiment slutar utan tårar och felspekulationer har nu utraderat Stockholmsbörsens totalavkastning för 2018. En månad återstår på börsåret.

Affärsvärlden Analys+ Nordiska Värdeportföljen har hållit emot under de knappa två veckor som förflutit sedan förra uppdateringen. Modellportföljens totalavkastning ligger på 17,2 procent sedan starten den 15 december i fjol, vilket är knappa 18 procentenheter bättre än Stockholmsbörsens OMXSGI index.

  • Största innehavet Eolus Vind (34 procent) gnetar vidare i det tysta för att få igenom fler av sina prioriterade projekt. Nästa möjliga trigger är om vindkraftsprojektören lyckas finna en finansiell köpare med låga avkastningskrav till norska jätteprojektet Øyfjellet, trots den turbulens som börjar skönjas på finansmarknaderna. Här är ett bra exempel på hur Eolus proaktivt lobbar lokalt för att kunna ta sina projekt från pappersplaner hela vägen till förverkligande många år senare.
  • Näst största innehavet Pandora (19 procent) fortsätter återköpsprogrammet i stadig men bestämd takt. Av programutrymmet på 4 miljarder danska kronor under 14 mars 2018 till 13 mars 2019 hade 2,8 miljarder danska kronor återköpts till och med i måndags. Då Analys+ envist står fast vid att extrem kurspress än så länge får Pandora att luta åt ett opportunistiskt värdecase så är det bara att tacka och ta emot. Får Pandora rätt synar manövern börsens tvivlare med eget kassaflöde, vilket kan betala sig med råge – får tvivlarna rätt så skyndar återköpen bara på ett pågående bolagshaveri.
  • Ingen rast och ingen ro i konglomeratsstädningen Ratos (9 procent), portföljens tredje största innehav. Senaste vd-bytet i innehavsportföljen sker i Kvdbil, en nätbaserad handelsplats för begagnade bilar som Ratos ägt sedan 2010. Som ny vd samma dag som pressmeddelandet klev Lars Nykvist in, och ersatte Torbjörn Wik som haft rollen i 3 år. Nykvist var senast vd för frilufts-näthandlaren Outnorth.
  • Kinneviksfärens tillväxtmarknadsoperatör Millicom (3 procent) har fortsatt att uppvärderas. Häromveckan rapporterade Bloomberg att finanschefen Tim Pennington vid en analytikerkonferens uttryckte ett intresse för Latinamerikajätten Telefónicas centralamerikanska verksamheter, om dessa hypotetiskt skulle komma ut till försäljning framöver såsom antytts av tidningen El Economista, men ännu inte bekräftats av Telefónica själva. Millicom håller för närvarande på att försöka slutföra sitt förvärv av Cable Onda. Affärsvärlden upprepade nyligen köpråd med höjd riktkurs till 750 kronor.
  • Kvar på årets rapportagendan finns Allgons (7 procent) niomånadersrapport på torsdag, den 29 november. Efter rapportsläpp klockan 08.30 går rapportkonferensen av stapeln kl 10.00.

Nordiska Värdeportföljen per 2018-11-27 (intradag).PNGNordiska Värdeportföljen per 2018-11-27 (intradag)

UTRYMME FÖR ATT GNETA VIDARE

Med låga ingångsvärderingar och därmed låga investerarförväntningar så har Nordiska Värdeportföljens värdecase skapliga utrymmen för kortsiktiga besvikelser. Den lyxen är ej förunnad börsuppgångens tillväxtsagor när det nu börjar blåsa alltmer motvind på kapitalmarknaderna. För värdecase med finansieringen säkrad gäller det att gneta vidare bara.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.