Goldman Sachs: Detta är ljuspunkten bland råvarorna

I en analys daterad 8 februari sänker Goldman Sachs sina prognoser för en rad metaller.

Aluminium och koppar bedöms ha fortsatt nedsida, medan zink som råvara kommer att klara sig bättre med anledning av gruvor som börjar ta slut.

Goldman Sachs bedömer att koppar kommer att befinna sig i något av en nedåtgående marknad 2018 ut, till stor del kopplat till en väldigt svag ökning i efterfrågan. Detsamma gäller för aluminiumbranschen som enligt Goldman kan befinna sig mitt uppe i den största björnmarknaden under en hel generation. I likhet med koppar är det här en efterfrågan som är nere på låga nivåer som möts upp av en hög produktion som lett till det låga priset.

Zink ses som en speciell råvarumarknad då den går mot trenden, mycket tack vare ett utbud som självregleras genom att gruvor utarmas. Främst lyfts gruvorna Century och Lisheen fram, som motsvarade fem procent av den globala produktionen. Tillväxten inom efterfrågan bedöms vara svag framöver men kommer att mötas upp av en reducerad produktion.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här