Google pausar AI-bilder på människor efter att fel uppmärksammats

Teknikjätten Googles moderbolag Alphabet pausar förmågan för sitt AI-verktyg Gemini att generera bilder på människor, skriver The Verge.
Google pausar AI-bilder på människor efter att fel uppmärksammats - Google VD
Googles VD Sundar Pichai. AP Photo/Jose Luis Magana.

Verktyget har visat sig generera historiskt felaktiga bilder, som bilder på USA:s grundlagsfäder eller tyska nazisoldater, i vad som såg ut att vara ett försök att undvika stereotyper.

”Vi arbetar redan med att lösa de senaste problemen med Geminis bildgenereringsfunktion. Medan vi gör detta kommer vi att pausa bildgenereringen av människor och kommer snart att släppa en förbättrad version”, skriver Google på X.

Beskedet kommer mindre än ett dygn efter att Google bad om ursäkt för felaktigheterna i vissa historiska bilder som AI-modellen skapat. Det ledde till konspirationsteorier på sociala medier om att Google avsiktligt undvek att avbilda vita personer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets