Gott nytt ledarskapsår

Ta tydligare ansvar och lite tuffare tag. Svårare än så är det inte att få ett framgångsrikt chefsår 2006.

Det är tufft att vara chef. För vissa är det outhärdligt. Och det är just cheferna som har det allra värst som inspirerar mest: De som är på väg ut i kylan sätter trenderna för cheferna på väg upp – ingen vill göra om deras misstag.

Värst i år är Laila Freivalds-affären. Den visar på samma fenomen som Skandia-affären. Om de högsta ansvariga inte tar sitt ansvar är krisen ett faktum.

En stor grupp, de svenska väljarna eller Skandias ägare, hade gett ett gäng höjdare ett stort ansvar. De hade accepterat sitt ansvar – i teorin. I praktiken visade de att deras ansvarstagande var otillräckligt.

Därför kommer den mest betydelsefulla chefstrenden för 2006 vara just – ansvar.

Vi ser tydliga exempel i flera av de tunga bolagens agerande. Från styrelserna och ägarhåll tar man större ansvar. Skandias storägare har lagt sig i budstriden med Old Mutual på ett sätt som känns nytt med svenska mått mätt. I styrelserummen räds alla för att göra en Skandia och skaffar sig bättre koll på läget och sätter större press på sin vd.

Ett stort antal vd-petningar, till exempel på Assa Abloy, Karo Bio och Studsvik, visar hur det går för den som inte förvaltar det förtroende som tilldelats honom/henne. Chefer på nya poster visar vägen till ett större ansvarstagande. Ta Alf Göransson, vd på NCC. Han skärpte upp företagskulturen i ett läge där kartellhärvan riskerade att sänka bolagets rykte för lång tid framöver, bland annat genom att tillsätta en intern utredning.
Ett tydligare ansvar är också en effekt av den hårdare internationella konkurrensen.

När utländska bolag tävlar om uppdragen minskar utrymmet för långsamma beslutsprocesser på de svenska bolagen. Svensk managementstil – med en beslutsprocess som kännetecknas av att vara rekorderlig, demokratisk och analytisk – skakas i sina grundvalar.

För nu har vi ju blivit världsmedborgare allihopa.
Det märks på det utländska ägandet i Sverige som bara ökar och ökar. Vare sig det gäller röda stugor i Småland, fastigheter eller svenska bolag. Mer än två miljarder euro investerade utländska aktörer i svenska fastigheter bara under första halvåret i år. Det utländska ägandet på Stockholmsbörsen närmar sig 50 procent – högre än någonsin tidigare.

Det märks på arbetsmarknaden för chefer i Sverige. Det är inte bara polska rörmokare, estniska byggjobbare och kinesiska kretskortsfabrikörer som är intressanta för de svenska företagen. Inte heller på nyckelpositioner på svenska bolag är det självklart att rekrytera svenska chefer. Exempel: ABB:s nya forskningschef i Sverige och tillika chef för ABB:s globala forskningslab, Bazmi Husain, flyttar från Bangalore, Indien, till Västerås för att börja sitt nya jobb vid årsskiftet.

Ta det här på rätt sätt: Du som är chef kan behöva hjälp utifrån. Det räcker inte att ha järnkoll på vad som händer inom bolaget. Du som är chef ska också klara av att hantera medier, analysera omvärlden och stå pall för det ökade trycket från ägarna.

Det är tufft att vara chef. Det visar inte minst den explosionsartade ökningen av mentorer och coacher för chefer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF