Grafik: Så stor är rabatten och premien i investmentbolagen

Från en premie på runt 20% till en rabatt på 71%. Så ser det ut för investmentbolagen på Stockholmsbörsen. "Gapet mellan substansvärdet och aktiekursen kommer att minska", har VEF-VD:n David Nangle sagt. Hans bolag tillhör investmentbolagen som handlas till störst rabatt.
Johan Forssell, VD på Investor. Investor är ett av investmentbolagen som handlas till en substansrabatt just nu.
Johan Forssell, VD på Investor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

VEF är ett av investmentbolagen på Stockholmsbörsen som handlas till störst substansrabatt. Det avskyr VEF-VD:n David Nangle. Han plågas av rabatten men tror alltså att ”gapet mellan substansvärdet och aktiekursen kommer att minska”. Det sa han i en intervju med Affärsvärlden tidigare i veckan.

Rabatten i VEF låg på runt 52% under fredagen.

”Substansvärdet är satt till marknadsmässiga nivåer – men vi tycker att marknadens prissättning på vår portfölj är fel i dagsläget”, säger David Nangle.

Stora skor i Svolder

Svolder är ett av bolagen som handlas till premie. Afv:s Björn Rydell har analyserat aktien och konstaterade på fredagen att den nya VD:n Tomas Risbecker har stora skor att fylla efter trotjänaren Ulf Hedlundh som lämnat VD-posten efter 30 år.

”Hela Svolders portfölj är noterad så det gäller att ha tilltro till innehav som New Wave Group, Ependion och Troax”, heter det i analysen som du hittar här.

Här nedanför ser du premien och rabatten i de olika investmentbolagen på börsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.