H&M mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen handlades efter lunch på torsdagen stabilt på nivåer klart under nollstrecket.

Nedgången följde på en svag börsutveckling i USA och Asien i spåren av nya negativa signaler från samtalen kring handelskriget. Till oron bidrog också att det amerikanska representanthuset i stort sett enhälligt röstat för lagstiftning till stöd för demonstranterna i Hongkong, vilket komplicerar konflikten ytterligare.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 14-tiden ned 0,8 procent till nivån 1.717. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till cirka 7 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike backade motsvarande index båda 0,2 procent.

I botten av storbolagslistan låg ett antal konjunkturkänsliga industri- och gruvbolag, med Boliden i botten efter en nedgång på drygt 3 procent. Klart ned var det även för skogsjätten SCA och ståltillverkaren SSAB, som båda förlorade strax över 2 procent.

Storbankerna klarade sig i relativa termer bättre, med nedgångar på 0,2-0,6 procent. Mot strömmen gick Handelsbanken, som steg 0,1 procent.

I övrigt var H&M ensam med en tydlig uppgång, 0,9 procent plus. Bilsäkerhetsjätten Autoliv var oförändrad för dagen.

Utanför OMXS30 förlorade teknikhandelskoncernen Addtech, som i slutet av oktober drabbades av ett omfattande dataintrång, 6 procent. Någon för dagen ny officiell kommunikation i ärendet har inte förekommit.

Forskningsbolaget Kancera föll 36 procent efter att ha föreslagit en fullt garanterad företrädesemission om cirka 61 miljoner kronor för att finansiera en fas 2a-studie med hjärtläkemedelskandidaten Kand567.

Skolföretaget Engelska skolan redovisar ett resultatlyft med stöd av en reavinst. Justerat för denna sjönk resultatet, enligt bolaget beroende på säsongsmässiga effekter. Räkenskapsåret har startat bra och som förväntat för koncernen, enligt vd Cecilia Marlow. Aktien steg initialt, men backade sedan till minus 2 procent.

Bioteknikbolaget Genovis redovisade en rejäl ökning av omsättningen och resultatet för det tredje kvartalet. Aktien pendlade dock runt nollstrecket och var efter lunch ned 1,6 procent efter en uppgång på över 340 procent under året.

Sämre gick det för Raketech, som rasade 17 procent efter ett organiskt försäljningsfall på 18 procent i det tredje kvartalet. Även affiliate-bolagets resultat sjönk och vd Michael Holmberg var inte nöjd.

Nedåt var det även för Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar. Aktien föll nästan 12 procent efter att ha redovisat klart ökad förlust. Prestationen är väsentligt sämre än förväntat, uppgav bolagets vd Fredrik Östgren.

På Spotlight rusade mjukvaruföretaget Comintelli, som erbjuder en molnbaserad tjänst för omvärldsbevakning, hela 55 procent efter en stor försäljningsökning och resultatförbättring.

En av Notes svenska fabriker har fått en första order om 25 miljoner kronor från en svensk kund inom medicinteknik. Aktien steg 1,6 procent.

Odd Mollys ordförande och storägare Patrik Tillman köpte i onsdags aktier för drygt 1 miljon kronor i bolaget. Aktien har stigit kraftigt de senaste dagarna efter beskedet om en omdaning av bolaget och fortsatte upp över 12 procent på torsdagen.

Affärsvärlden ger i sin senaste utgåva råden att köpa Catella och Bahnhof. Aktierna steg 2,9 respektive 1,7 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.