H&M sänke på svag börs

Stockholmsbörsen föll tillbaka på tisdagen och utvecklades för andra dagen i rad klart svagare än de europeiska börserna.

Nedgångar för indextunga H&M, som kom med svaga augustisiffror, och Ericsson förklarar en del av diskrepansen. Brist på bolag inom för dagen starka Europa-sektorer som personbilar och försäkring bidrog också.

SIX Generalindex var klockan 14.20
ned 0,8 procent till 467 och OMXS30-index hade backat 0,7 procent till 1.458. Omsättningen var 6,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

I Europa var London ned 0,1
procent, Frankfurt upp 0,1 procent och Paris upp med 0,4 procent.

H&M föll 1,7 procent efter att
redovisat en oväntat svag försäljningsökning för augusti. Försäljningen ökade med 1 procent i lokala valutor, väntat var 6 procent enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Ett ovanligt vackert väder tyngde utvecklingen, uppgav H&M, men trots den förklaringen bedömde Bernstein att konsensus behöver komma ned efter missen.

SSAB tappade 1,5 procent och
handlades en kort stund under förmiddagen till nytt årslägsta. Aktien har tappat nästan 40 procent sedan toppen i april och till det finns flera förklaringar.

”Stålpriserna faller
samtidigt som järnmalmpriserna har stigit, vilket inte är en så rolig kombination”, sade en analytiker till SIX News på en fråga om orsakerna till aktiekursnedgången.

Gruvaktier hade tungt i Europa och
så även på Stockholmsbörsen. Lundin Mining var ned 1,8 procent medan Boliden tappade 1,3 procent.

”Kinesiska efterfrågan för
industrimetaller fortsätter att vara svag och det finns viss överkapacitet inom gruvsegmentet. Denna kombination är negativ för sektorn”, sade Christian Stocker, strateg vid Unicredit Munich, till Reuters.

Com Hem steg 0,2 procent. Bolaget
har tagit upp nya lån i syfte att lösa en obligation. Åtgärden kommer att sänka bolagets räntekostnader med 100 miljoner kronor per år, bedöms det.

Hansa Medical meddelade att Ides
nådde både det primära och sekundära målet i en fas II-studie. Aktien var upp 3,4 procent.

Exane BNP Paribas har sänkt sina
rekommendationer för Africa Oil och Lundin Petroleum. Africa Oil sänktes till neutral från outperform medan Lundin Petroleum sänktes till underperform från neutral. Aktierna var ned 3,2 respektive 1,9 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

467    

-0,8    

+2,4

OMX Stockholm 30           

1.458    

-0,7    

-0,5

SIX Return index             

873    

-0,8    

+5,7

SIX Sverige cykliskt 15      

398    

-0,8    

-0,0

SIX Sverige defensivt 15     

491    

-0,8     

+9,1

SIX Volatilitetsindex       

25,7    

-0,8   

+64,7

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.