H&M slår tillbaka mot slavanklagelser

Anklagelserna om att H&M ägnar sig åt slavarbete i Kambodja har väckt ont blod på högsta ort, och under gårdagen tog Stefan Persson personligen kontakt med Aftonbladet. ”Artiklarna är dåligt underbyggda och saknar belägg. Vi har fått bekräftat att det inte förekommer någon tillverkning för H&M på de utpekade fabrikerna, men har en person på plats för vidare efterforskningar”, säger Ingrid Schullström, kvalitetschef på H&M.

De anklagelser som förts fram av tidningen Aftonbladet om att Hennes & Mauritz brutit mot sina egna uppförandekoder i samband med tillverkning i Kambodja har fått bolagets högsta ledning att reagera kraftigt. Under gårdagen tog både VD Rolf Eriksen och styrelseordföranden och största ägaren Stefan Persson personligen kontakt med Aftonbladet. ”Han är mycket upprörd och anser att anklagelserna är kränkande både mot bolaget och våra anställda. Att bli anklagade för att bedriva slaveri samtidigt som vi själva vet hur stor kraft vi lägger ner på att skaffa oss kontroll över att produktionen går rätt till är både obehagligt och orättvist för alla inblandade”, säger Ingrid Schullström, miljö- och kvalitetschef på H&M.

I dagens Aftonbladet backar chefredaktören Anders Gerdin rejält inför reaktionerna från bolaget och medger både att man borde låtit H&M kommentera uppgifterna i artikeln samt att man inte har uppgift att betvivla de uppgifter som H&M nu lämnar om läget på de utpekade fabrikerna.

”Det finns väldigt mycket i artikeln som är dåligt underbyggd, saknar belägg och utgår från antaganden gjorda av utomståenden. Vi har lokaliserat fabrikerna och har kontaktat alla i företaget som kan tänkas ha någon kunskap om de utpekade fabrikerna och alla har bekräftat att det inte sker någon tillverkning för H&M i dem.”

Men en av de intervjuade arbetarna kunde ju till och med peka ut plagg i ert sortiment som hon hade sytt. ”Det var helt fel. Hon tittade på en bild ur en av våra Rowellskataloger och det aktuella linnet var sytt i Grekland.”

Hur går ni vidare rent konkret nu? ”Vi har en person på plats i Phnom Penh som ska undersöka förhållandena grundligt och också kräva en skriftlig bekräftelse på att de inte arbetar för H&M. Det känns som en förutsättning för att vi helt ska kunna rentvå oss i det här läget.”

Hur stor skada har hunnit ske på grund av skriverierna? ”Jag är inte rätt person att bedöma det, men naturligtvis drabbar det vårt varumärke varje gång sådana här anklagelser dyker upp. I vilken omfattning är dock svårt att säga.”

Men även om just de här anklagelserna inte stämmer kan ni inte helt ducka för kritiken att ni inte har full kontroll över produktionen. ”Det gör vi inte heller. Vi har ett stort antal anställda som arbetar med de här frågorna varenda dag och vi har en ständig ambition att förbättra oss. Vi är inte perfekta, men därifrån till slaveri är det ett långt steg.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice