Han får ekonomipriset

Årets vinnare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne är professor Jean Tirole.

Den franske ekonomen Jean Tirole får årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. Han får priset ”för hans analys av marknadsmakt och reglering”.

Tirole har, enligt Kungl. Vetenskapsakademien ”klargjort hur man kan förstå och reglera branscher med några få mäktiga företag”.

Hans forskning handlar om de situationer då ett litet antal storföretag, eller ett monopolföretag, får en dominerande ställning, vilket, då de lämnas oreglerade, ofta leder till oönskade utfall för samhället. Han menar att den bästa regleringen bör vara anpassad till de enskilda förhållandena i varje specifik bransch och han har tagit fram ett allmänt ramverk för att utforma en sådan politik och även tillämpat det på flera branscher.

Jean Tirole föddes 1953 i Troyes, Frankrike. Han har en doktorsexamen från MIT i USA och är i dag vetenskaplig direktör vid Institut d´Economie Industrielle i franska Toulouse.

Ekonomipriset instiftades 1968 av Riksbanken i samband med Riksbankens 300-årsjubileum.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.