Han kan bli världens första biljonär

Enligt flera analytiker kommer det inte dröja länge innan världen får sin första dollarbiljonär.

Om världens förmögenheter fortsätter att växa i dagens takt, tillsammans med att välståndet i tillväxtmarknaderna ökar, kan världens mest förmögna snart vara god för 1 000 miljarder dollar. Det skriver Business Insider.

Den amerikanska skattejuristen Bob Lord tror att koncentrationen av världens förmögenhet kommer att leda till att den första biljonären kan koras 2039. Vissa tror dock att det kan dröja längre innan världen får sin första biljonär.

– Man kan inte exakt säga när vi får se den första biljonären, och det är ”när” inte ”om”, men det är tveksamt om det kommer att vara inom 25 år; dubbla det estimatet skulle vara mer troligt, säger Oliver Williams vid Wealth Insight.

Credit Suisse tror att det kommer att finnas elva biljonärer inom två generationer, det vill säga ungefär 50 år.

– Om scenariot utspelar sig som väntat så blir miljardärer vardagsmat, och det kommer sannolikt finnas några biljonärer också, skriver investmentbanken i sin Global Wealth Report.

Bill Gates är just nu världens rikaste man med en förmögenhet på 72 miljarder dollar. Han väntas också, enligt flera bedömare, bli världens första biljonär. Andra namn som diskuteras är telekommogulen Carlos Slim och investeraren Warren Buffett.

Den andel av USA:s förmögenhet som innehas av landets 400 rikaste personer har mer än tredubblats sedan 1982, då Forbes 400-lista först publicerades.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.