Handelsbanken: Analytiker brukar överskatta nästa års vinster

Handelsbanken skriver att analytiker brukar överskatta nästkommande års vinster för S&P 500-bolagen med i snitt sju procent, enligt data från Factset.
Handelsbanken: Analytiker brukar överskatta nästa års vinster - wall street ned bjornmarknad
Foto: TT

Datan sträcker sig tillbaka 25 år och i vissa fall har vinstprognoserna varit rejält uppskruvade jämfört med slutliga utfallet. Detta avser 2001 (IT-kraschen och 9/11-attacken), 2008-09 (finanskrisen), och 2020 (pandemin) när vinsten överskattades med 36, 43, 28 och 27 procent. Rensat för dessa år har vinsterna överskattats med mer rimliga två procent.

När Handelsbanken tillämpar den genomsnittliga överskattningen på sju procent för 2023, landar p/e-talet på 18 gånger vilket är i linje med historiska snittet och indikerar att marknaden inte prisar in en recession.

”En avgörande fråga för börsen är således om det blir ett ”normalår”, eller om vi får en recession under nästa år som skulle innebära att vinster och värderingar borde sjunka betydligt mer”, skriver Handelsbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco