Handelsbanken bakom maktposter

För andra dagen i rad mäklades stora aktieposter i Volvo och Industrivärden.

Mycket tyder på att det är Handelsbanken som gjort internaffärer för att plocka hem vinster.

Handelsbanken fortsätter att snurra runt stora maktposter på börsen. Vid tiotiden idag mäklade banken 2,7 miljoner A-aktier i Volvo, motsvarande cirka 1,6 procent av rösterna. Aktierna bytte ägare till kursen 485 kronor per aktie, en affär på 1,3 miljarder kronor. Postens storlek och kurs är identisk med den post som Handelsbanken mäklade på onsdagsförmiddagen.

Samma sak hände i Industrivärden, där banken igår mäklade 1,8 miljoner A-aktier i bolaget. En exakt lika stor post förmedlades av banken idag på morgonen.

Idag skickade Handelsbanken ut ett pressmeddelande om att man realiserat övervärden i aktieportföljen. Som Affärsvärlden uppmärksammat tidigare har Handelsbanken en stor strategisk aktieportfölj med innehav i bolag med anknytning till sfären, som Industrivärden, Volvo och Sandvik. Värdet är just nu 5,7 miljarder. I Volvo äger banken 4,4 miljoner aktier till ett värde av 2,1 miljard och i Industrivärden 3,3 miljoner aktier värda cirka 825 miljoner kronor.

”I syfte att omfördela kapital från sekundärt kapital till primärt genomförde banken tidigare i veckan ett antal aktietransaktioner som ledde till totala realisationsvinster på 658 miljoner, vilket ökar resultat före skatt med samma belopp under årets fjärde kvartal”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Efter affärerna är övervärdet i portföljen 860 miljoner kronor.

Vilka aktieaffärer det rör sig om vill banken inte uppge.

– Mer än vad som står i pressmeddelandet hade vi inte tänkt säga, säger Nicklas Grip, chef för Kapital.

Men att ena dagen sälja en post för att nästa dag köpa tillbaka den kan vara ett sätt att realisera värden.

– Då uppstår en vinst enligt bokföringsreglerna, säger Nicklas Grip.

Samtidigt uppger Curt Källströmer, ansvarig för bankens pensionsstiftelser för Affärsvärlden att deras innehav i Volvo eller Industrivärden inte förändrats.

– Nej, vi har inte ändrat ägandet i vare sig Volvo eller Industrivärden.

Handelsbanken har inte heller flaggat i något bolag. Om banken stått som köpare till båda storposterna i Volvo hade femprocentsgränsen överskridits.

Handelsbanksfären med bankens ordförande Lars O Grönstedt och Industrivärdens dito Tom Hedelius har flera gånger uttryckt sin vilja av att ha kvar ett stort inflytande i Volvo. Att banken sålt sina aktier i Volvo förefaller därmed mindre troligt.

Idag sålde samtidigt Handelsbankens pensionskassa 600 000 aktier i Bergman & Beving, motsvarande 2,1 procent av kapitalet till kursen 195 kronor. Även de aktierna mäklades av Handelsbanken.

Enligt Curt Källströmer är det banken som köpt aktierna.

Storägare i Bergman & Beving är Industrivärdens ordförande Tom Hedelius som äger drygt 10 procent av rösterna privat. Affärspartnern Anders Börjesson äger lika mycket.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets