Handelsbanken: Försäljningar och bostadspriser ökar försiktigt nästa år

Stigande reallöner och förhoppning om en snar räntetopp talar för att både försäljningar och bostadspriser ökar försiktigt nästa år. Det skriver Handelsbanken i sin senaste fastighetsrapport.
Handelsbanken: Försäljningar och bostadspriser ökar försiktigt nästa år - Handelsbanken
Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.

”Nu är räntetoppen nära, både i Sverige och i omvärlden. Men osäkerheten om ränteutvecklingen är ändå stor. Inflationen är visserligen på väg ner men det kommer ta tid innan den är stabilt på målet och det kommer krävas att räntor inte sänks för tidigt eller för mycket”, skriver Handelsbanken i rapporten.

Handelsbankens bedömning är att Riksbankens styrränta kommer ligga på 4,25 procent till september nästa år, för att därefter sänkas långsamt mot 2,0-2,5 procent på några års sikt.

”Störst effekter i ekonomin av högre räntor ser vi på fastighetsmarknaden där ökade finansieringskostnader påverkar alltifrån bopriser och boendekostnader till byggandet och de kommersiella fastighetsbolagen”, säger Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.

Hushållen har drabbats både av högre boräntor och av högre inflation. Det har medfört att försäljningar av bostäder har minskat kraftigt och att bostadspriserna har fallit. Men läget har stabiliserats. Stigande reallöner talar för att både försäljningar och bostadspriser ökar försiktigt nästa år, uppger Handelsbanken.

För bostadsbyggare ses ingen ljusning. Bostadsbyggandet har mer än halverats mot bakgrund av högre produktionskostnader och lägre betalningsvilja hos köparna och väntas ligga kvar på lägre nivåer de närmaste åren.

”Vi räknar med 28 000 byggstarter i år och en svag uppgång mot drygt 30 000 de kommande åren”, säger Christina Nyman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Valour