Handelsbanken: Kinas tillväxt fortsätter att bromsa in

Den kinesiska månadsdatan som släpptes i morse visar att att Kinas ekonomiska tillväxt fortsätter att bromsa in vid ingången av det andra kvartalet. Det skriver Handelsbanken i en kommentar.

Inbromsningen är till stor del en konsekvens av myndigheternas åtgärder för att hindra kredittillväxten.

Detaljhandelsförsäljningen, industriproduktionen och investeringarna i fasta tillgångar ökade alla mindre än väntat, noterar Handelsbanken, och tillväxtstaken har mattats av.

”Den avtagande tillväxten är till stor del en konsekvens av myndigheternas försök att hindra kredittillväxten för att minska riskerna för finansiell instabilitet. Och president Xi Jinping har i sina senaste tal upprepat budskapet att han fokuserar på kvaliten på tillväxten snarare än hög tillväxt i sig”, skriver Handelsbanken.

”Trots detta har myndigheterna redan genomfört små och riktade stimulansåtgärder för att undvika att tillväxten bromsar in för mycket. Dessa åtgärder är knappt synliga i datan än, men till exempel investeringsprojektet för järnvägar, som har flyttats fram, kommer att synas i investeringarna i fasta tillgångar under de kommande månaderna.”

En mer bred lättnad i penningpolitiken kan också ligga i korten om den kinesiska ledningen blir obekväm med tillväxtsutsikterna, spår Handelsbanken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets