Handelsosäkerhet sänker USA-terminerna

Börserna i New York ser ut att inleda fredagens handel oregelbundet med dragning åt minus.

Stämningen på finansmarknaden har på fredagen präglats av viss osäkerhet efter nya motstridiga uppgifter kring handelsförhandlingarna. Under torsdagen ökade hoppet om ett handelsavtal men under kvällen rapporterade Reuters att en uppgörelse mellan USA och Kina om att dra tillbaka tullar som en del i ett ”fas ett”-avtal möter stark intern opposition i Vita huset.

På fredagseftermiddagen kom sedan medieuppgifter om att USA enligt Vita husets ekonomiska rådgivare Peter Navarro som en del i ett ”fas ett”-avtal är berett att skjuta upp tullarna som skulle införas den 15 december. Andra tullar skulle sparas för framtida ”fas två- och tre”-förhandlingar.

Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham sade i ett tv-framträdande att USA är ”väldigt optimistiskt” om att nå ett avtal med Kina.

Vid 14.45-tiden låg terminen för Dow Jones industriindex kring oförändrad nivå. Terminerna för det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaq 100 var samtidigt ned 0,1 respektive 0,2 procent från torsdagens stängning.

I Asien var det allmänt svagt börshumör på fredagen förutom i Tokyo som steg något. Även Europabörserna noterades överlag på minus, med Stockholmsbörsen som gick mot strömmen.

De långa USA-räntorna har gått upp några punkter på fredagen och dollarn blivit något starkare.

På råvarumarknaden har oljepriset sjunkit på fredagen i en avvaktande marknad. WTI-oljan i första termin noterades på 56:35 dollar fatet på eftermiddagen.

Walt Disneys justerade resultat i underhållningsföretagets fjärde kvartal var bättre än väntat och aktien steg 6 procent i förhandeln.

Klädkedjan GAP föll i stället 9 procent efter sänkt vinstprognos och beskedet att vd avgår.

Spelutvecklaren Activision Blizzard tappade knappt 2 procent. Bättre kvartalsresultat än väntat överskuggades av att prognoserna för helåret inte levde upp till det analytiker räknat med.

Spelbolaget Take Two Interactive överträffade vinst- och försäljningsförväntningarna. Aktien låg strax över oförändrat inför den amerikanska börsöppningen.

På fredagens fortsatta USA-agenda finns Michiganindex klockan 16.00 .

Torsdagens USA-börser präglades av optimism om handelsförhandlingarna med Kina. Dow Jones storbolagsindex steg 0,7 procent och S&P 500 med 0,3 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.