Här är de bästa och sämsta fonderna i maj

Morningstar har summerat vilka fonder som gått bäst respektive sämst under maj. Bland de 800 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas hade endast 120 stycken en positiv avkastning för maj.
Fonder, fondförmögenheten
Foto: Henrik Montgomery / TT
Både bland vinnarna och förlorarna under månaden är det spridda skurar när det gäller vilken fondkategori som tar plats på listan. Mellan den bästa och den sämsta fonden skiljer det 18,1%.

Trots att en hel del utdelningsportföljer fylldes på under månaden stängde de flesta fonderna på minus.

Månaden präglades bland annat av en flash crash på Stockholmsbörsen, stigande inflation och räntor samt det pågående kriget i Ukraina.

Likt april är det hedgefonder som toppar listan över bäst presterande fonder under maj. Bäst har det gått för Adrigo Small & Midcap L/S som under månaden bland annat gynnades av starka resultat från medicinteknikbolaget Bonesupport och läkemedelsbolaget Camurus.

På förlorarlistan toppar branschfonden AuAg Silver Bullet, en aktiefond som fokuserar på ädelmetallen silver.

”Problemet med silver är att trots att många ser det som en ädelmetall så har den betydligt fler användningsområden än exempelvis guld, som exempelvis i produktion och industrin. Det gör att silverpriset ofta går hand i hand med ekonomin, och som vi vet är det minst sagt stökigt på världsmarknaderna för tillfället”, skriver Morningstars Johanna Englundh.

Fondvinnare Avkastning %, maj Avkastning 1 år
Adrigo Small & Midcap L/S 13,6% -9,0%
Alinea Capital E 10,0%
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 5,3% 10,6%
Öhman Hälsa och Ny Teknik D 4,5%
Nordnet Indeksfond Norge 4,2% 25,6%
Fondförlorare Avkastning %, maj Avkastning 1 år
AuAg Silver Bullet A -9,6% -29,7%
Gainbridge Novus Nordic A -9,5%
Peab-fonden -9,4% -12,0%
FondNavigator 0-100 Balanserad -9,4% -15,0%
SEB Nordamerikafond Småbolag -8,3% -20,1%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.