Räntan dubbelhöjs för första gången på 22 år

Riksbanken har under morgonen lämnat besked om räntan, som höjs från 0,25 till 0,75%.
Stefan Ingves, Riksbanken räntan
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani / TT

Direktionen beslutat att höja styrräntan från 0,25 till 0,75%. Detta på grund av den snabbt stigande inflationen och att prisökningarna sprider sig allt mer i ekonomin. Det är första gången sedan 2000 som räntan dubbelhöjs.

”Inflationen har stigit snabbt och väntas vara kvar över 7% under resten av året.  Risken har därmed ökat för att den höga inflationen ska bita sig fast i pris- och lönebildningen. Riksbanken behöver därför agera med penningpolitiken för att se till så att inflationen återgår till målet. På så sätt blir det tydligt för pris- och lönesättare att inflationsmålet fortsatt kan användas som riktmärke”, skriver Riksbanken.

Vidare är prognosen att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2% i början av nästa år.

Direktionen har också beslutat att Riksbankens innehav av värdepapper ska minska snabbare under andra halvåret än vad som beslutades i april.

Riksbanken kommer under andra halvåret att köpa obligationer för 18,5 miljarder kronor. Detta istället för som tidigare beslutat 37 miljarder.

Inflationen väntas, med denna penningpolitik, sjunka tillbaka under nästa år och från 2024 vara nära 2%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco