Här är spararnas aktiefavoriter

Spararna fortsätter nettoköpa aktier, men det är både bottenfiske och påfyllnad av vinnaraktier som lockar.

”Privatspararnas aktiehandel i juni präglas fortsatt av optimism och man nettoköper aktier för fjärde månaden i rad. Köpen är spretiga och karakteriseras av såväl bottenfiske i kursförlorare som påfyllnad i årets vinnaraktier”, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i ett pressmeddelande.

Mest köpt hos Avanza i juni Mest sålt hos Avanza i juni
Evolution Gaming Netent
Investor B Intrum
Telia Volvo B
H&M SCA B
AstraZeneca Latour B
Sinch Powercell
Norwegian LeoVegas
Scandic Hotels Embracer
Stillfront Kindred
Norwegian SBB B

Även Nornets sparekonom Frida Bratt pekar på att spararna drar åt olika håll i sina köp under juni, och påpekar att månaden präglades av en något ökad nervositet.

”En andra virusvåg, som skulle kunna sätta stopp för återöppnandet av ekonomier, är inte vad marknaden räknat med. Spararna har reagerat på osäkerheten med att sälja av en del cykliskt som gått urstarkt i rekylen – men också med att fortsätta bottenfisket”, säger Frida Bratt.

Den mest köpta aktien på Avanza i juni var livecasinobolaget Evolution Gaming, som nyligen inom med ett bud på branschkollegan Netent. Enligt Johanna Kull är köpen i aktien under senaste dagarna de största någonsin och fyra gånger så stora som köpen under 2019.

Lockar gör även fortsatt investmentbolaget Investor, hos såväl Nordnet som Avanza.

”Investor är ett basplagg i aktiegarderoben – här får spararen en rabatt, förvaltningsavgiften är låg och risken sprids. Det är något av en ny folkaktie”, säger Frida Bratt.

”Investor är årets klart mest köpta aktie och antalet ägare i aktien är 40 procent fler än vid årsskiftet. Ett helt rimligt val, med tanke på den goda riskspridning som aktien ger”, säger Johanna Kull.

Hos Nordnet fortsätter spararna också att bottenfiska i Norwegian.

”Förhoppningsvis vet sparare som försöker fånga den här fallande kniven vilka risker de tar”, säger Frida Bratt.

Telia är den tredje mest köpta aktien hos såväl Nordnet som Avanza i juni.

Mest köpt hos Nordnet i juni Mest sålt hos Nordnet i juni
Investor Handelsbanken
Norwegian Atlas Copco
Telia Company Epiroc
Astra Zeneca Castellum
Scandic Hotels Volvo
Svolder SBB
Sinch SCA
H&M Securitas
Kinnevik SSAB
Millicom Tele2

–   Många ser fram emot att se vad den nya ledningen kan göra – en ledning som dessutom nu får börja med ett rent bord efter beskedet att bolaget slutligen nu också lämnar ägandet i Turkcell. Aktien har dessutom inte alls hängt med upp i rekylen, säger Frida Bratt.

Även H&M lockar spararna.

”H&M har definitivt haft utmaningar i turbulensen, men jag tror att sparare resonerar som så att konkurrenter kommer att slås ut, vilket gör att de större spelarna kommer stå än starkare när den värsta krisen är över”, säger Frida Bratt.

Den aktie som Avanzas sparare främst sålde under juni var spelbolaget Netent, efter uppköpsbudet från Evolution Gaming. Men även årets kursförlorare Intrum kommer högt upp på listan.

”Inkassobolaget Intrum har backat 40 procent sedan årsskiftet. Sedan botten i mars är aktien emellertid upp cirka 70 procent och spararna som bottenfiskade i bolaget under hela nedgången, väljer nu att säkra hem en del av de senaste månadernas vinst” säger Johanna Kull.

Hos Nordnets tar sig bland annat Atlas Copco in på säljlistan.

”Aktien har stigit enormt i rekylen och är nu upp med 35 procent på tre månader. Då passar något osäkra sparare på att nu ta hem vinsten. Samma tendens ser vi i avknoppningen Epiroc”, säger Frida Bratt.

Privatspararna gör 317 200 affärer per dag i juni. Det är en ökning med 120 procent jämfört med samma månad i fjol.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** Juni 2020* Maj 2020 Förändring månad % Juni 2019 Förändring år %
Avanza 232 800 231 900 0 99 700 134
Nordnet 81 100 84 100 -4 42 600 90
Skandiabanken 3 400 3 500 -3 2 100 62
Privatspararna, totalt 317 200 319 700 -1 144 400 120

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.