Här är spararnas favoritaktier

Börsoptimismen fortsätter och privatspararna köper aktier på bred front. Här är listorna över de aktier som lockat mest under månaden.
Aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tobias Ohls

Spararna fortsatte nettoköpa aktier under augusti, trots rapporter om ökad smittspridning. Sammanlagt gjorde privatspararna 321 400 affärer per dag, en ökning med 120 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Förväntningar om en starkare global tillväxt och långsiktigt låga räntor, gör att allt fler globala investerare tror att vi är inne i en stark uppgångsfas, en så kallad bull market. Även i Sverige märks en tydlig börsoptimism. Handelsaktiviteten är mycket hög och privatpersoner nettoköper aktier för sjätte månaden i rad”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza, i ett pressmeddelande.

”Man både bottenfiskar och jagar snabbväxande raketer i augusti”, konstaterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och fortsätter:

”Marknaden sätter ett stort hopp till att det finns ett vaccin tillgängligt innan årets slut eller i början av nästa, samtidigt som man litar på att centralbankerna fortsätter med sina enorma stimulanser.”

Hos Avanza toppar teleoperatören Millicom månadens köplista.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Millicom Evolution Gaming
AstraZeneca Stillfront
Apple Volvo
Hufvudstaden Swedbank
Embracer G5 Entertainment
Tesla Sinch
Swedish Match Mekonomen
Amazon HiQ
EQT Autoliv
Cibus Tobii

”Millicom med stor verksamhet i Latinamerika har drabbats hårt av pandemin och aktiekursen har nära halverats sedan årsskiftet. Flertalet analytiker menar dock att aktien tappat lite väl mycket och Millicom är en av Stockholmsbörsens mest köprekade bolag”, säger Johanna Kull.

Även Astra Zeneca, ett av de läkemedelsbolag som arbetar med en coronavaccinkandidat, hamnar högt upp på köptoppen, både hos Avanza och Nordnet. För Nordnets del fortsätter annars Investor att locka spararna och tar sig nu upp på förstaplatsen.

”Näst mest nettoköpt är spelutvecklaren Embracer, där vi har att göra med en förvärvsmaskin i en glödhet bransch som många vill ta del av”, säger Frida Bratt.

Också Norwegian, vars aktie har tappat 97 procent av sitt värde sedan årets början, fortsatte att nettoköpas hos Nordnet.

”Under sommaren fortsatte aktiekursen att pressas än mer som en följd av att bolaget i flera omgångar konverterat skulder till aktier. Mönstret känns igen – när en aktie pressas hårt lockar det inte sällan bottenfiskare”, säger Frida Bratt.

Johanna Kull noterar att den gängse trenden med enbart svenska aktier på Avanzas köptopp har brutits denna månad, då tre amerikanska techjättar, Apple, Tesla och Amazon, finns med på listan.

Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
Investor Tobii
Embracer Group Autoliv
Norwegian Elekta
Astrazeneca Pexip
Scandic Hotels Electrolux
Storytel AAK
Castellum Saab
Bure Equity Gilead
Apple Betsson
Telia Hoist Finance

”De amerikanska teknikaktierna tillhör årets absoluta börsvinnare och uppgången för såväl Apple som Tesla fick extra vind i seglen efter att bolagen nyligen aviserade sina aktiesplittar. Även om en aktiesplit i sig inte skapar något värde, gör den aktierna mer tillgängliga för fler investerare vilket brukar leda till en viss positiv kurseffekt. Dock vanligtvis inte lika stor som den 30 respektive 40 procentiga uppgång Apple och Tesla räknat hem på en knapp månad”, säger Johanna Kull.

Avanzas säljlista toppas av livecasinobolaget Evolution Gaming.

”I Evolution Gaming gör spararna en tvärvändning. Aktien var länge sommarens klart mest köpta aktie och antalet ägare ökade med 85 procent på blott tre månader. I slutet av augusti sker sen ett trendbrott och aktien börjar säljas av. Antalet aktieägare har emellertid inte minskat, utan det är snarare befintliga aktieägare som säkrar hem en del av vinsten efter årets starka kursutveckling. Helt enligt skolboken”, säger Johanna Kull.

För Nordnets del tog spararna hem vinsten i kursraketen Tobii, men även Elekta återfinns på säljlistan.

”Marknaden jublade åt den oväntat starka rapporten från Elekta samtidigt som det pågår strukturförändringar i branschen som Elekta hoppas kunna dra nytta av. Uppgången på 20 procent i augusti får sparare att hämta hem vinsten”, säger Frida Bratt.

 

Antal affärer per dag** Augusti 2020* Juli 2020 Förändring månad % Augusti 2019 Förändring år %
Avanza 241 100 233 400 3 101 100 138
Nordnet 77 200 72 900 6 43 000 80
Skandiabanken 3 100 3 500 -11 2 000 55
Privatspararna, totalt 321 400 309 700 4 146 100 120

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.