Här är spararnas favoritaktier

Handelsaktiviteten var mycket hög bland spararna under januari. Här är de aktier som lockat spararna mest under årets första månad.
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Intresset för börsen var skyhögt i januari, och handelsaktiviteten var intensiv. Privatspararna gjorde 450 900 affärer per dag i januari,  en ökning med 85% jämfört med samma månad i fjol.

”Handelsaktiviteten under årets första börsmånad har varit mycket hög och privatspararna nettoköper aktier för elfte månaden i rad. Januari har historiskt varit en stark börsmånad och de bokslut som redan kommit visar på en tydlig förbättring för många bolag likväl som en renässans för utdelningar”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Evolution Gaming Astra Zeneca
Volvo B Powercell
Investor B Swedbank
Essity B Gravity
Avanza Addnode
NIO H&M
GameStop Nordea
Zaptec Byggmax
Sandvik ICA Gruppen
Handelsbanken A Recipharm

”Intresset för sparande i allmänhet och börsen i synnerhet har exploderat”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som noterar att den högsta handelsaktiviteten under en enskild dag i Nordnets historia uppmättes i slutet av månaden.

”Den redan höga aktiviteten accelererade ytterligare i samband med de häpnadsväckande rörelserna i bolag som Gamestop, AMC och Nokia, i vilka sparare på forumet Reddit drev upp ett köptryck som fick aktierna att rusa och därmed orsaka enorma förluster för blankarna”, säger hon.

Månadens köplista hos Avanza toppas av live casino-bolaget Evolution Gaming, som vid årsskiftet inkluderades i OMXS30.

”Evolution Gaming är en favorit bland privatspararna och har fyrdubblat antalet ägare senaste året. Efter en snabb korrektion på minus tio procent under några dagar passade privatspararna på att köpa aktien. Det har gjort att Evolution Gaming seglat upp som den 9:e mest ägda aktien på vår plattform”, säger Nicklas Andersson.

Verkstadsbolaget Volvo och investmentbolaget Investor intar andra-, respektive tredjeplatsen.

 

Mest köpt hos Nordnet Mest sålt hos Nordnet
Investor Spotify
Evolution Gaming Sinch
Kinnevik VISA
Zaptec Astra Zeneca
NIO Atlas Copco
Volvo Intrum
Embracer Swedbank
SAS H&M
Soltech Energy Sweden Nokia
Azelio Telia

”Volvo lockar också spararna under månaden. Cykliskt har generellt fått vind i seglen under den rotation vi sett sedan slutet på förra året. En av Volvos amerikanska konkurrenter Paccar har dessutom höjt sin prognos för lastbilsleveranser i år, vilket privatspararna till synes tror att Volvo också kommer göra. Att ha en viss exponering mot cykliska branscher just nu när många tror att konjunkturen förbättras kan visa sig klokt”, säger Nicklas Andersson.

Hos Nordnet var den mest nettoköpta aktien Investor. Dessutom tar sig laddstolpsbolaget Zaptec, som är noterat på norska Euronext Growth, in högt upp på köplistan. Spararna har rusat till aktien, som rider på hållbarhetsvågen, och även andra gröna aktier återfinns i köptoppen.

”Hållbarhetstrenden är här för att stanna, och den gröna omställningen är absolut nödvändig. Men rallyt i vissa av de så kallade ESG-bolagen kräver lite eftertanke. Värderingarna har dragit iväg, inte för att vinsterna väntas öka mycket kommande år, utan för att kapital från stora förvaltare flödat in i hållbarhetsstämplade bolag. Då ska man ha i åtanke att stora flöden snabbt också kan gå åt andra hållet”, säger Frida Bratt.

Ett nytt bolag som tar sig in på Nordnets köptopp är kinesiska Tesla-utmanaren NIO.

”NIO har rusat i popularitet, antalet ägare via Nordnets plattform har på ett år ökat med häpnadsväckande 2 800 procent. Investerarna vill hitta ”nästa Tesla”. Spararna räds i detta inte den politiska risk i kinesiska aktier som uppenbarat sig den senaste tiden, med handelsrestriktioner mellan USA och Kina samt Alibaba-grundaren Jack Mas försvinnande”, säger Frida Bratt.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** Januari 2021* December 2020 Förändring månad % Januari 2020 Förändring år %
Avanza 339 900 253 300 34 174 900 94
Nordnet 106 700 86 400 23 67 900 57
Skandiabanken 4 200 3 500 20 2 900 45
Privatspararna, totalt 450 900 343 100 31 243 800 85

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.