Hedgefonder lättar på förlåten

Pensionsförvaltare och andra institutionella investerare placerar en allt större del av det totala förvaltade kapitalet i hedgefonder. Det är en trend som kommer att tvinga de hemliga hedgefonderna att lätta på förlåten, tror Richard Gröttheim på sjunde AP-fonden.

Idag placerar europeiska institutionella investerare 5,3 procent av kapitalet i hedgefonder. 2007 kommer den andelen att ha vuxit till 7,2 procent enligt Russel Investment group. I USA väntas andelen växa från dagens 7,7 procent till 9,1 procent, i japan från 8,1 till 11,4 procent och i Australien från 6,2 till 6,6 procent.

Andelen institutionella investerare i Europa som placerar i hedgefonder har ökat från 21 procent 2003, till 35 procent 2005. I USA placerar nu 27 procent av institutionerna i hedgefonder jämfört med 23 procent 2003. I Japan och Australien använder sig 59 procent respektive 32 procent av alla institutionella investerare sig av hedgefonder.

Och nu börjar hedgefondernas växande popularitet att få konsekvenser.

– Ju mer pengar som finns under förvaltning av hedgefondkollektivet desto större krav på öppenhet ställs från kunder och myndigheter. Man vill veta på ett ungefär vilken typ av risker man köper istället för att man bara får information en gång per kvartal, säger PO Nilsson, grundare av kapitalförvaltningsbolaget Prior & Nilsson och hedgefonden Yield, i samband med en paneldebatt som arrangerades av Harcourt Investment Consulting.

Hur stor andel av era investerare är institutioner?
– Majoriteten.

Sjunde AP-fonden var den första AP-fond som gav sig in i hedgefond-branschen. Sedan 2002 är 4 procent av kapitalet placerat hos den schweiziska hedgefondförvaltaren EIM och amerikanska K2.

– Vi gjorde en rätt stor upphandling och hade rätt hårda krav just på öppenhet och likviditet, det vill säga att pengarna inte fick vara inlåsta för länge. Vi har även en miljö- och etikpolicy som de var tvungna att anpassa sig till. Vi hade bestämt oss för att kunde vi inte få de kraven tillgodosedda så skulle vi inte göra några investeringar, men det fick vi, säger Richard Gröttheim, vice vd för sjunde AP-fonden.

Sjunde AP-fonden krävde bland annat att få lägga ut alla underliggande fonder som EIM och K2 har i portföljen på hemsidan, och mer frekventa rapporter.

– En gång i månaden skulle vi kunna skriva en kommentar om vad de sysslar med. Vi begärde också att vi skulle ha möjlighet att kliva på och titta på deras böcker om vi bedömde det som nödvändigt. Det är bara exempel på vilken typ av öppenhet som jag tror att institutioner som vår kommer att kräva.

Men Richard Gröttheim anser också att institutioner måste göra en avvägning mellan öppenhet och avkastning.

– Det måste finnas en rimlig grad av öppenhet i en bransch som är väldigt sluten. Samtidigt ägnar de sig åt tekniker som de inte kan skrika ut till alla. Då skulle affärsmöjligheterna försvinna.

Enligt fond-i-hedgefondförvaltaren Harcourt har man sett en tendens till ökad korrelation mellan de olika hedgefondstrategierna det senaste året.

– Historisk har det inte varit så, om den är bestående eller temporär är för tidigt att säga. Klart är i alla fall att det blir allt viktigare med en väldiversifierad och aktiv exponering mot hedgefonder, precis som vid investering av till exempel aktier, säger Per Kempe på Harcourt.

Under det senaste året har hedgefonder beskyllts för flockbeteende i framför allt brittisk press och farhågor om att det kommer att leda till att fonderna generar sämre avkastning i framtiden har luftats. Men det reagerar PO Nilsson på.

– Det där talet om att hedgefonder sneglar på varandra är överdrivet.

Du tror att transparensen kommer att öka framöver. Det skulle innebära att hedgefonder får bättre insyn i andra hedgefonder. Vilka konsekvenser får det?
– Jag tror inte det påverkar avkastningen alls. Man måste följa en egen strategi annars blir det fel över tiden, säger PO Nilsson.

Det var inte länge sedan hedgefonder blev ett alternativ för institutionella investerare. Är institutionerna en förtrupp till vanliga privatpersoner?
– Minimibeloppen har historiskt sett varit rätt så stora, 500.000 eller liknande, vilket är väldigt mycket pengar för privatpersoner. Men jag tror att antalet fonder med lägre insatser kring 20.000 kronor kommer att öka. Det gör att fler privatpersoner kommer att komma åt hedgefonderna direkt, säger PO Nilsson

Vad tror du om tesen att hedgefonderna håller på att bli folkliga?
– En del kommer nog att bli folkliga, eller det kommer att dyka upp nya produkter som är det. Sedan kommer andra hedgefonder att gå åt motsatt håll, det vill säga att de låser in sina pengar i ett par tre år för att skapa en stabilitet så att förvaltaren kan göra sina investeringar utan att vara rädd för att det plötsligt ska ske stora uttag eller stora insättningar, säger PO Nilsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF