Heineken avfärdar SABMiller-affär

Londonbaserade bryggerijätten SABMillers försök till att förhandla fram ett sammangående med Amsterdambaserade Heineken avfärdades av de Heineken innan förhandlingarna ens kommit igång.

Det rapporterar Financial Times på måndagen.

Heineken bekräftade på söndagen att SABMiller försökt inleda förhandlingar kring ett potentiellt förvärv och man fått beskedet från Heinekens huvudägarfamilj De-Carvalho att man inte är intresserade av en försäljning.

De-Carvalho kontrollerar 50,1 procent av kapitalet via börsnoterade holdingbolaget Heineken Holding och har kontrollerat Heineken i fyra generationer, enligt tidningen.

Heinekens aktie är i skrivande stund upp 1,7 procent på måndagen medan SABMiller klättrar 5,1 procent.

Tidningen noterar vidare hur allt intensivare konsolideringsrykten drivit de globala ölbryggarnas aktier högre hittills under 2014.

Sedan årsskiftet är Heineken-aktien nu upp 23 procent (i euro) sedan årsskiftet, enligt SIX Edge. Under samma period har SABMiller stigit 15 procent (i brittiska pund).

Branschens fyra stora – ABI (Anheuser-Busch InBev), SABMiller, Heineken och Carlsberg – kontrollerar tillsammans ungefär 49 procent av den globala ölförsäljningen och 60 procent av den globala rörelsevinsten, enligt uppgifter från Bernstein Research.

Credit Suisse konstaterar i en analyskommentar på måndagen att Heineken dels rent affärsmässigt skulle kunnat ha varit en bra matchning för SABMiller och dels att en sådan transaktion skulle kunnat ha skyddat de senare mot kommande uppköpsförsök från ABI. Samtidigt skulle affären sannolikt ha mött konkurrensproblem i USA, Indien samt på vissa marknader i Europa och Afrika.

Nästa steg för SABMiller skulle kunna vara att försöka förvärva Molson Coors, menar Credit Suisse. Man samarbetar redan i samriskbolaget MillerCoors och även den affären skulle kunna skydda mot ABI.

Annars ser CS-analytikerna tre möjliga händelseförlopp i den globala bryggeribranschen just nu:

1) ABI försöker köpa SABMiller, något som det spekulerats om sedan en tid och en möjlig anledning till varför de senare velat gå samman med Heineken.

2) ABI avstår en SABMiller-affär och ökar kapitalöverföringen till sina aktieägare samt investerar mer utanför ölsegmentet.

3) Carlsberg gynnas av branschens konsolideringsvåg genom att kunna köpa ut verksamheter där konkurrensmyndigheter sagt stopp. Att Carlsberg däremot själva köps upp ses som osannolikt i nuläget på grund av dess exponering mot den geopolitiska osäkerheten kring Ryssland och att SABMiller redan har en Rysslandsexponering, via 24-procentigt ägande i Efes.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets