Hessius, AP3:s VD: Fastigheter har lockat fel investerare – okunniga och kortsiktiga

Fastighetssektorn borde utbilda sina nya investerare bättre. Det anser Kerstin Hessius, VD på Tredje AP-fonden, och lyfter samtidigt fram att ratinginstituten kommer ha stort inflytande på kreditmarknaden framöver.
Hessius, AP3:s VD: Fastigheter har lockat fel investerare – okunniga och kortsiktiga - Kerstin Hessius_ap3_web
Kerstin Hessius, VD på Tredje AP-fonden som har nästan en femtedel av kapitalet i fastigheter. Foto: AP3

Fastighetssektorn har som bekant gått uselt under vårens kraftiga börsfall. Kerstin Hessius, avgående VD på Tredje AP-fonden, anser att det är de nya ägarna inom svensk fastighetssektor varit en orsak.

”Den här resan har kanske lockat in okunniga investerare som man kanske inte vill ha, det blir inte en rolig resa när de lämnar. Det kom in många privatpersoner och internationella investerare som är väldigt kortsiktiga investerare. Alla institutioner i den lokala marknaden är stabilatorer,” säger hon under ett anförande.

Kerstin Hessius är en av talarna under Båstad Kapitalmarknadsdagar, som äger rum samtidigt som tennisveckan och har lockat över 250 personer från branschen till den soliga semesterorten i Skånes nordvästra hörn.

Hon är full av optimism, men molnen hon ser på fastighetssektorhimlen består framför allt av obligationsmarknaden och aktiemarknaden, som slaktat flera tidigare högvärderade fastighetsbolags aktiekurser. Oron ligger i att ratinginstituten kan nedgradera flera företag från BBB, vilket skulle försvåra för flera institutionella investerare då investeringsregler sätter stopp för junk bonds.

”Vad är det marknaden är orolig för? Min slutsats är att den är orolig för en nedgradering och hamna i en annan klass. Då är man inte i en investment grade och då försvinner en stor investerargrupp. Då är det många investerare som inte kan äga investeringarna alls, eller ha en väldigt liten andel,” säger Kerstin Hessius, som också poängterar att euro-marknaden blivit en allt större del av bolagens finansieringskällor.

”Vad ratinginstituten gör och kommunicerar den närmsta tiden kommer ha stor betydelse för kreditmarknaden”, säger hon.

Kritiserar Riksbanken

Kerstin Hessius arbetade tidigare för Riksbanken och hon dagens klimat har fler likheter med IT-bubblan än krisen under 1990-talet och finanskrisen 2007-08.

”Vi gjorde ett misstag 1999 när jag satt i Riksbanken, vi höjde räntan alldeles för sent. Det har Riksbanken gjort nu med. Men jag tror att många av de som förlorat pengar har tillräckligt med pengar kvar för att klara av det nu. Det är mer ett förmögenshetsfall den här gången. Det drabbar inte samhället extremt brett”, säger hon.

Kerstin Hessius berättar också att AP3 den siste december förra året hade drygt 503 miljarder kronor under förvaltning. Den siffran har sjunkit under första halvåret, men hon vill inte uppge med hur mycket. Tredje AP-fonden fastighetsinnehav består utav positioner i Hemsö, Vasakronan, Trphi, Regio, Trenum och Sagax.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG