Hiqs VD räds inte konsultkrisen
Hög tillväxt, god lönsamhet och en stabil kundkrets har givit IT- och managementkonsulten Hiq till en av marknadens gunstlingar, tillsammans med kolleger som AU-System och Sigma. Även aktien har hållit emot bra i den allmänna IT-kollapsen; under det senaste året har kursen sjunkit med 42 procent medan VA:s IT-index backat med 65 procent och många konsultbolag har fått se sina börsvärden minska med över 90 procent.
De senaste månaderna har dock allt fler satt frågetecken i kanten inför bolagets fortsatta framgångar. Oron för bolagets exponering gentemot telekomsektorn, som utgör cirka 60 procent av omsättningen på drygt 400 Mkr, har ökat i takt med den tilltagande krisen i branschen. Så gott som samtliga stora telekomaktörer på Hiq:s kundlista – Motorola, Cisco, Siemens och inte minst Ericsson – har tvingats vinstvarna och varsla personal.
Er exponering gentemot telekomsektorn har hittills varit er styrka, men allt fler varnar för att den nu vänds till svaghet. Hur ser du på det? ”Den risken går naturligtvis inte att förneka, men telekomsektorn är och förblir ett tillväxtområde, möjligtvis med den reservationen att man får växla ner från ”hög tillväxt” till bara ”tillväxt”. Och de övriga 40 procenten av vår verksamhet, som utgörs av bland annat finansbranschen och trådlöst, är också tillväxtområden på lång sikt. Personligen är jag inte ett dugg orolig.”
Hur ser du på det stålbad telekomsektorn genomgår? ”Det är dramatiska skeenden för alla de som förlorar sina jobb eller på annat sätt drabbas, men man glömmer lätt bort att det här är hack i en kurva som för många bolag länge pekat stadigt uppåt. En del av de här bolagen som vinstvarnat är över 100 år och de har varit igenom både teknikskiften och goda och dåliga tider förut.”
Igår valde Ericsson, som står för 20 procent av er omsättning, er till prioriterad partner efter sin genomgång av konsulter. Vad innebär det? ”Att det samarbete vi har haft sedan länge fortsätter och fördjupas inom ’research and development’. Det är glädjande att få vara en av deras strategiska partners och det skingrar en del av de spekulationsdimmor som funnits runt deras konsultnedskärningar. Exakt vad samarbetet betyder intäktsmässigt vet vi inte i dagsläget.”
Hiq-kursen har rasat 20 procent i spåren av Ericssons vinstvarning, vad har du för kommentar till det? ”Mitt jobb är att sköta bolaget och relationerna till våra anställda och kunder, sedan är det upp till marknaden att sätta priset på aktien. Men man kan konstatera att kursen inte speglar utvecklingen i bolaget. Värderingen av aktien är inte lika hög som den var för ett år sedan, trots att vi har en bättre verksamhet. Vi finns på fler ställen, har fler kunder, fler anställda, högre omsättning, mer kompetens än den här tiden förra året – oavsett hur kursen står.”
Hur har ni generellt sett känt av den lågkonjunktur som präglat året hittills? ”Det finns en större osäkerhet om vart marknaden är på väg och man märker att kunderna är mer noga med att prioritera vad som ska göras. Alla ser över sin verksamhet på ett nytt sätt och i många bolag har man satt fokus på lönsamhet i många bolag. Det är en ganska bra, sund utveckling eftersom det tvingar kunderna att tänka igenom sin verksamhet bättre.”
Hur har det påverkat era egna tillväxt- och resultatmål? ”Inte alls. Vi har som mål att växa organiskt med 30 procent som långsiktigt tillväxtmål och en rörelsemarginal på minst 15 procent – och de står fast.”
Under förra året låg 15 procent av er omsättning utanför Sverige, hur ser era internationella planer ut? ”Huvudstrategin är att vi ska växa med och genom våra befintliga kunder. I praktiken innebär det att tillväxten sker genom att vi får allt fler uppdrag utomlands. Först om och när vi hamnar i ett läge där vi har ett bra uppdrag eller en bra volym, kommer vi att börja fundera på att öppna kontor eller göra något mindre förvärv.”
Var ser du den största tillväxten på inom telekom framöver? ”I senaste rapporten stod mobilitet och 3G för hälften av omsättningen och där lär vi få se fortsatt stor tillväxt. Men tillväxt finns på alla områden – de som till exempel har GSM-nät kommer inte att sluta utveckla dem bara för att 3G kommer. Och på 3G-sidan sker utveckling hela tiden. Exakt hur snabb tillväxttakten blir var får däremot tiden utvisa.”
Hur allvarligt ser du på förseningarna av 3G? ”Dels har vi inte sett hur stora de blir ännu, dels ska man vara medveten om att teknikskiften tar tid. Jag jobbade med GSM-systemen i början på 1990-talet och det tog sex-åtta år innan de kom ut och nådde volym. Jag tror att 3G kommer att gå fortare än så, men i Sverige delades licenserna ut i december – att tro att man ska ett uppbyggt fungerande nät efter tre månader är en rätt högt ställd förväntning.”
Det talas redan om överbelånade telekomjättar och 3G-äventyret som en ”mardröm” – är det ytterligare en ”bubbla”? ”Varken IT- eller telekom är någon bubbla, tekniken finns och fungerar. I den mån bubblor alls finns, uppkommer de snarare på finansmarknader. Om det finns risk för en ny finansbubbla runt 3G vet jag inte, men jag tror inte på en karbonkopia av förra årets ’hype’.”
Hiq pekas ofta ut som ett nischat och lönsamt företag, och därmed en attraktiv förvärvskandidat. Är ni uppköpta inom tre år? ”Det är för svårt att säga. Vi får olika typer av förslag och vi tittar på dem alla. Men det ingår inte i vår strategi att bli uppköpta. Vi vill bygga bolag och vår huvudlinje är att vi ska stå på egna ben.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.