Historiskt ras för modehandeln

Nya siffror visar hur djup krisen är för landets modehandel. I mars halverades skoförsäljningen, och nu spår Svensk Handel att en konkursvåg väntar om inga nya besked kommer från regeringen.
Historiskt ras för modehandeln - skohandel-rea-700_binary_6993262.jpg

Under början av mars pekade försäljningen nedåt för modehandeln, med en minskning runt 18 procent för både kläder och skor jämfört med motsvarande period förra året. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

Men från den 11 mars, då sammankomster med över 500 personer förbjöds, rasade försäljningen betydligt mer. Under perioden 12-31 mars föll klädesförsäljningen med 49 procent, och skoförsäljningen med 57 procent.

Totalt för mars ger det tapp på 39 respektive 47 procent för försäljningen av kläder och skor i mars, jämfört med mars 2019.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. De här siffrorna speglar hur det ser ut inom stora delar av sällanköpshandeln, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

TT: Hur står det här mot tidigare tapp, exempelvis efter finanskrisen 2008?

– Då var det inte i närheten av så här stort. Det var en sättning, men inte alls på samma sätt som i dag, efterfrågan hölls fortfarande uppe. Det gör den inte nu.

Näthandel kompenserar inte

Medan det ser riktigt mörkt ut gällande den totala försäljningen är näthandeln en ljuspunkt. Men ökningen där kompenserar inte på långa vägar för tappet ute i butikerna.

Regeringen har presenterat flera stödpaket för företagen, och möjliggjort korttidspermittering av personal. Men det är inte tillräckligt, enligt Johan Davidson.

– Många försöker plocka bort inhyrning av timanställda och permittera, men det räcker inte när omsättningen dyker 50-60 procent. Det är tyvärr krisläge, säger han.

Risk för flera konkurser

Svensk Handel har genom en undersökning med hela sällanköpshandeln visat att 30 procent av företagarna bedömer sig kunna driva vidare verksamheten i högst två månader, under rådande omständigheter.

– De mindre företagen har det alltid tuffast. Det finns flera som redan gått i konkurs, och det finns en risk för att betydligt fler går den vägen om regeringen inte kommer med nya besked om stöd till företag, säger Johan Davidson.

Svensk Handel förespråkar bland annat mer omfattande permitteringsstöd och en annan typ av hyressubvention, där stödet går direkt till företagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF