Hög optimism i handeln inför sommaren

Handlarnas framtidstro ligger fortsatt på en relativt hög nivå och det finns fortfarande en stark tro på en ökad försäljning i handeln under de kommande tre månaderna, enligt maj månads Handelsbarometer.

Framtidsindikatorn, som är ett mått på handlarnas tro på utvecklingen i detaljhandeln, sjönk dock till +14. Det kan jämföras med +21 månaden innan.

”Inför sommarmånaderna är optimismen bland handlarna den högsta på flera år. Får vi bara en fin inledning av sommaren med varmt och vackert väder kan det bli en riktigt stark sommarhandel”, säger Yvonne Ingman, vice vd på Svensk Handel.

Omkring hälften av handlarna (51 procent) tror att försäljningen kommer att öka under den kommande tremånadersperioden, jämfört med 58 procent i föregående undersökning. Samtidigt tror fler handlare på en minskad försäljning nu jämfört med i april. 13 procent av handlarna tror att försäljningen kommer att minska under de kommande tre månaderna. I april månads Handelsbarometer uppgick denna andel endast till 5 procent.

Kaxighetsindikatorn uppgår i maj månad till 13, vilket är en nedgång med 7 enheter jämfört med föregående månad. Kaxighetsindikatorn kan ses som ett mått på hur stor andel av handlarna som tror att de kommer att kunna öka sin marknadsandel under den kommande tremånadersperioden.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.