Höga krav på rapporter
Höga råvarupriser och en allt starkare krona till trots. Den export- och råvaruberoende Stockholmsbörsen tillhör de börser som stigit mest hittills i år. Bara Köpenhamn har klättrat mer under året. I de svenska kurserna finns nu inräknat förhoppningar om att rapporterna för tredje kvartalet ska visa ordentliga vinstlyft. Bolag som Atlas Copco och Boliden, för att ta två exempel, väntas enligt analytikerna öka vinsten med nära 50 procent respektive 23 procent jämfört med motsvarande kvartal 2009. Eller ta Scania som vinsthöjarextremist – här tror analytikerna på en sjufaldig vinstökning under kvartalet och ett lyft under helåret med ännu mer, från 1,2 miljarder ifjol till 11 miljarder kronor.
Kurserna för de här tre bolagen har skruvats upp rejält sedan de senaste rapporterna, med 20-25 procent, samtidigt som börsen som helhet har klättrat cirka 10 procent sedan halvårsskiftet.
Senhöstens kursvinnare kan i stället återfinnas bland de bolag där analytikerna redan är pessimistiska och räknar med vinstfall under året. Hit hör ABB, där analytikerna tror på ett vinstfall med 10 procent under året, eller Astra Zeneca (prognos om ett vinstfall på 7 procent). Skönhetsföretaget Q-Med och byggföretagen Skanska och Peab är andra bolag där lägre ställda prognoser kan överträffas.
Det tilltagande valutakriget mellan världens ekonomiska stormakter skulle kunna bli den faktor som sätter press på de valutaberoende svenska aktierna. Med en krona som har stärkts över 10 procent mot dollarn de senaste tre månaderna blir uppgifter om bolagens förväntningar om konjunkturutveckling och väntad orderingång viktigare än på länge.
Oktober har som bekant en dålig klang bland världens investerare eftersom häftiga börsras tenderat att inträffa under just denna höstmånad, och sådana brukar inträffa under den andra halvan av månaden. Två exempel från senare tid är 19 oktober 1987, den svarta måndagen. Då föll New York 22 procent. Eller det valutahaveri i Asien som 1997 snurrade i gång en negativ börsspiral i hela världen. 28 oktober föll New York med 7 procent.
Statistiskt sett ger oktober annars en medelavkastning och när månaden börjar uppåt, som i år, så brukar erfarenhetsmässigt kursuppgången fortsätta under resten av månaden och i ännu högre grad under resten av året. Det visar en genomgång av börsutvecklingen (Afgx) under de senaste 30 åren.
Sedan 1980 har kursen under 21 av åren stigit under perioden 1 oktober till 15 oktober. Under dessa 21 år har kurserna fortsatt uppåt under andra halvan av månaden vid 62 procent av tillfällena (13 gånger). För hela resten av året, perioden 15 oktober till nyår, ser utsikterna ännu bättre ut. Kursuppgångar under första halvan av oktober har följts av nya uppgångar under mer än fyra femtedelar av åren (17 tillfällen). Och trots häftiga kursfall under många senhöstar, senast var det 2007 och 2008, så ligger den genomsnittliga kursutvecklingen från mitten av oktober till nyår under de senaste 30 åren är på plus 4,5 procent.
Det ska till ett brutalt valutakrig för att ändra på den trenden.
vinnare
Alliance Oil +7,3
Meda +6,6
Boliden +6,2
MTG +5,3
Lundin Petroleum +5,2
Förlorare
Melker Schörling -4,3
Volvo -3,7
Ericsson -2,3
Latour -1,9
Fabege -1,8
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.