Höga utdelningar lockar till köp
På bara några veckor lyckades merparten av Stockholmsbörsens uppgång sköljas bort och i skrivande stund är årets uppgång runt 2 procent, exklusive utdelningar. Bara under förra veckan föll börsen med närmare 5 procent och oron ökar.
Rapporterna har i stort sett varit i linje med förväntningarna, men den här gången har marknaden valt att fokusera på de negativa sakerna och bolag som avviker med bara några procent ifrån förväntningarna har fått se sina kurser backa med betydligt mer än så. Handelsbanken, Telia Sonera och Scania är bra exempel på det.
I skogs- och verkstadssektorerna har det senaste årets oro kring valutorna samt råvaru- och energikostnaderna börjat smitta av sig på resultaten. En mängd bolag, från SCA, Rottneros och Holmen i skogen till bland annat Alfa Laval och Trelleborg i verkstadssektorn har tvingats redovisa sämre resultat än väntat just med hänvisning till detta.
Förtjusningen över vårens stora skörd till aktieägarna i form av inlösen och rekordutdelningar har redan lagt sig och nu koncentrerar sig marknaden i stället på framtiden och då i synnerhet på konjunkturen. Allt fler bedömare börjar oroa sig för att vinsterna redan toppat och att bolagen är på väg in en svagare konjunktur. Sant eller inte får framtiden utvisa, men värt att notera är att de ordinarie utdelningarna plötsligt framstår som mycket attraktiva.
Och det är de ordinarie utdelningarna som är viktiga att fokusera på. Inlösen och återköp i all ära, men det är oftast engångshändelser som ger en kortsiktig effekt, även om ovanligt många av landets stora börsbolag har en förmåga att fortsätta med dem till följd av sina exceptionellt starka balansräkningar.
De ordinarie utdelningarna blir en allt viktigare signal, eftersom börsbolagen är väldigt försiktiga med att sänka dem; de markerar ett slags lägsta nivå för utdelningen. Som exempel kan nämnas att Sandvik och SCA inte har sänkt sin utdelning på evigheter, och inte Volvo heller. Ilskan över SCA:s utdelning i år bottnade i att det var första gången på 11 år som den inte höjdes.
I tabellen här ovan visas de 20 största bolagen på Stockholmsbörsen. Tillsammans står de för närmare 75 procent av index, vilket gör dem till en bra värdemätare för hela Stockholmsbörsen. Av dessa 20 bolag är det hela 14 stycken som ger en ordinarie utdelning på över 3 procent. Bara två bolag, Ericsson och Skandia, ger en direktavkastning på under 2 procent.
Enligt Affärsvärldens bedömning har samtliga dessa bolag en stark till mycket stark finansiell ställning. De enda två med någorlunda hög skuldsättning i förhållande till eget kapital är Assa Abloy och Securitas. Men just de två bolagen har ett tillräckligt starkt kassaflöde för att kunna bli skuldfria, rent teoretiskt, på bara några år.
Flera storbolag har blivit rena rama obligationerna. Scania, Electrolux och Skanska ger närmare 5 procent vardera i ordinarie utdelningar. Volvo och SCA lite över 4 procent och Sandvik och SKF ligger på 4 procent. Hela banksektorn pendlar mellan 3,4 och 3,9 procent.
Detta är utdelningarna för 2004, som nyss delats ut till aktieägarna eller i vissa fall är på väg att delas ut. För nästa år räknar vi med att 17 av de 20 bolagen ökar sina utdelningar. Vi tror inte att något av de 20 bolagen sänker sin utdelning, men för att vara på den säkra sidan visar vi 2004 års siffror istället för exakta prognoser. Med andra ord är utdelningarna egentligen ännu mer attraktiva än vad tabellen visar.
Mattias Sundling, analyschef på fondkommissionärsfirman Hagströmer & Qviberg håller delvis med:
– Det är klart att utdelningarna sätter något slags golv för hela aktiemarknaden. Men vi tror sedan en tid tillbaka att konjunkturen blir ganska svag och är därför skeptiska till utdelningsnivåerna i vissa cykliska branscher, särskilt i skogssektorn, säger han.
När börsen kan falla med nästan 3 procent på en dag, som skedde i förra veckan, är det kanske en klen tröst att få en årlig utdelning på 4-5 procent, men för den som i likhet med Affärsvärlden tror att nivåerna är uthålliga är det ett lockande alternativ att titta på utdelningen när oron på de finansiella marknaderna är hög.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.